Een betere capaciteitsplanning in de zorg

Zorg wordt in de eerste plaats geleverd door mensen. Voor elke zorgorganisatie is het daarom van belang dat de juiste medewerkers met de juiste middelen de juiste taken uitvoeren. Helaas leidt schaarste aan personeel in de praktijk vaak tot onderbezetting en daarmee tot ontevreden patiënten en overbelaste medewerkers. Gelukkig is met workforce planning software een uitstekende oplossing voorhanden om de capaciteitsplanning in een zorgorganisatie te verbeteren.

 

Waarom capaciteitsplanning in de zorg?

De schaarste aan gekwalificeerd zorgpersoneel is mede door de coronacrisis een actueel thema. Zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen hebben moeite om het personeelsaanbod af te stemmen op de alsmaar toenemende vraag. Een efficiënte sturing op capaciteit is hierdoor essentieel om een goede balans in patiëntenzorg, kostenbeheersing en werkgeverschap te borgen.

Voor veel zorgorganisaties valt er op het gebied van capaciteitsplanning echter nog de nodige winst te boeken. Vaak krijgen zorgmedewerkers te maken met last-minute roosterwijzigingen of weten ze vooraf niet waar ze aan toe zijn. Ook kan uitval van personeel in de praktijk nauwelijks worden opgevangen en lopen zorgkosten vaak hoog op door een inefficiënte omgang met middelen.

De sleutel tot een betere capaciteitsplanning ligt voor de meeste zorgorganisaties in het gebruik van de juiste Workforce Planning software. Deze software helpt bij het optimaal afstemmen van de personeelscapaciteit op de zorgvraag en biedt daarmee een antwoord op veel van de actuele problemen in de zorgsector.


Direct inzicht in alle aanbieders van Workforce Planning software voor zorgorganisaties? Download vrijblijvend onze Planbizz Arena voor een overzicht van alle aanbieders. Inclusief gratis bonuschecklist om de meest gemaakte fouten bij het zoeken naar Workforce Planning software te voorkomen.


 

Hoe werkt capaciteitsplanning in de zorg?

Alleen de aanschaf van Workforce Planning software garandeert nog niet automatisch een optimale capaciteitsplanning. Een goed begrip van de rol die de capaciteitsplanning speelt in het grotere geheel is namelijk nodig om de kracht van de software maximaal te benutten. Zo is een capaciteitsplan altijd onderdeel van het bredere capaciteitsmanagement in een zorgorganisatie.

Binnen het capaciteitsmanagement vertolken niet alleen de capaciteitsplanning, maar ook gerelateerde processen zoals forecasting, roostering, trafficmanagement, verlof- en urenregistratie en rapportage en analyse een belangrijke rol. Een effectieve invulling van deze cyclus kan onderbezetting en onaangename verrassingen bij inroostering van medewerkers voorkomen.

Workforce Planning software helpt zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen bij het in goede banen leiden van al deze processen. Zeker in de zorg, waar vaker wordt gewerkt met kleine teams, is dit soort software uitermate nuttig om beleid succesvol te vertalen naar de werkvloer en als zorginstelling ook in deze tijd flexibel en veerkrachtig te blijven.

 

Hoe verbeter ik de capaciteitsplanning in mijn zorgorganisatie?

Een betere capaciteitsplanning met Workforce Planning software heeft voor een zorgorganisatie echter nog vele andere voordelen. Zo vormt een goed capaciteitsplan een solide basis voor zowel een duidelijk beleidskader als een verdere invulling van het planproces. Ook wordt het een stuk eenvoudiger om te sturen op uitval en krijgt de organisatie meer inzicht in procestijden en aantallen.

Het verbeteren van de capaciteitsplanning in een zorgorganisatie begint dan ook met de keuze voor de juiste Workforce Planning software. Elk softwarepakket heeft immers zijn eigen functionaliteiten en workflow, die het pakket meer of juist minder geschikt maken voor toepassing in de bestaande organisatie. Daarnaast moet een applicatie ook voorzien in eventuele toekomstige behoeften.

Wil jij de juiste software kiezen voor de capaciteitsplanning en bijbehorende processen in je zorgorganisatie? Planbizz is de 100% onafhankelijke specialist die vele zorgorganisaties zoals de jouwe succesvol heeft geholpen bij het kiezen van de best passende Workforce Planning software. Benieuwd welke software het beste bij jouw zorgorganisatie past? Vul dan onze gratis keuzehulp in.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.