Expert Aan Het Woord Ron Rothe

Planbizz helpt je bij de keuze en implementatie van planning software. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe komen ze aan hun passie voor planning software? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je de planning experts achter Planbizz. Met in deze editie: Ron Rothe, die als Functioneel Beheerder tijdelijk werkzaam is bij Pieter van Foreest en hierbij streeft naar een maximale klanttevredenheid.

Planbizz helpt je bij de keuze en implementatie van planning software. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe komen ze aan hun passie voor planning software? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je de planning experts achter Planbizz. Met in deze editie: Ron Rothe, die als Functioneel Beheerder tijdelijk werkzaam is bij Pieter van Foreest en hierbij streeft naar een maximale klanttevredenheid.

Meer dan 30 jaar geleden kwam Ron tijdens zijn dienstplicht voor het eerst in aanraking met ICT. Een enthousiaste mededienstplichtige legde hem de basisbeginselen van een computer uit. Het was kennis die hij direct kon toepassen bij het ondersteunen van burgerpersoneel dat verplicht werd om cursussen te volgen. Hier ontdekte Ron al snel de toegevoegde waarde van het bieden van ondersteuning. Zonder deze ondersteuning was het scholingstraject voor een aantal medewerkers beduidend minder succesvol geweest.

Bijdrage aan een goed servicepakket

Na zijn diensttijd besloot Ron zich dan ook verder te ontwikkelen in dit vakgebied. Hij ging aan de slag bij VSM Geneesmiddelen, waar hij als operator (AS/400) ondersteuning leverde aan gebruikers van de AS/400 en aan pc-gebruikers. Na een aantal leerzame jaren werd hij Systeembeheerder om uiteindelijk door te groeien tot Teamleider Systeembeheer. In zijn rol als teamleider was Ron verantwoordelijk voor het beheer van de AS/400 en de telefooncentrale en later ook voor het beheer van de AIX-omgeving, de ERP-omgeving en de telefonie (vast en mobiel). Ron: “Hierbij werd mijn interesse in processen zoals ITIL aangewakkerd, mede omdat ik zowel intern draagvlak moest creëren als betrokken werd bij de vormgeving en implementatie van deze processen. Wat mij hierbij vooral interesseerde, was het voortraject. In deze fase werd beoordeeld of ITIL van toegevoegde waarde kon zijn voor de organisatie. Centraal hierbij stond het vraagstuk welke processen konden bijdragen aan het leveren van een goed servicepakket.”

“Er komt veel kijken bij het gebruik en beheer van een planningspakket dat door een groot aantal mensen wordt gebruikt”

De rol van workforce planning software

Na een grote reorganisatie bij VSM vroeg Ron zich af welke richting hij in wilde slaan met zijn carrière. “Duidelijk was al snel dat ik de meeste energie krijg van het bieden van ondersteuning aan gebruikers. Toen er een Functioneel Beheerder gezocht werd bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar solliciteerde ik met succes op deze functie. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met workforce planning software en in het bijzonder de applicatie OWS van Ortec. Er ging een wereld voor me open. Op dat moment ontdekte ik pas echt wat er allemaal komt kijken bij het gebruik en beheer van een planningspakket dat door een groot aantal mensen wordt gebruikt. Door de goede ondersteuning en begeleiding van een ervaren Functioneel Beheerder ben ik steeds meer in de functie gegroeid en heb ik ook ervaring opgedaan met een ziekteregistratie applicatie.”

Kennismaking met Planbizz

Eind 2021 besloot Ron zich opnieuw te oriënteren op de arbeidsmarkt om te kijken waar mogelijke kansen lagen om zich verder te ontwikkelen. Hierbij vond hij het van groot belang om het plezier in zijn werk weer terug te vinden; iets wat hij de voorgaande jaren enigszins verloren was. “Tijdens deze zoektocht werd ik door mijn voormalige manager bij het NWZ gewezen op een jonge enthousiaste organisatie. Deze organisatie met de naam Planbizz was (en is) op zoek naar gedreven functioneel beheerders, die binding hebben met de organisatie en zich willen inzetten en ontwikkelen. Bij een eerste kennismakingsgesprek met partner Rocco Agterberg bleek al snel dat we met veel zaken op één lijn zaten. Zo dachten we hetzelfde over de toegevoegde waarde die Functioneel Beheer kan hebben en over het belang van een echt systeemonafhankelijke en objectieve benadering bij het geven van advies en een eventueel keuzetraject. Planbizz biedt hierbij de ondersteuning en begeleiding die vereist is om een slechte investering te voorkomen. Dit scheelt de opdrachtgever uiteindelijk tijd, geld en vooral een hoop ergernis.”

“Een applicatie is een middel om bedrijfsprocessen te ondersteunen en geen doel op zich”

Planningspakket als middel in plaats van doel

Het positieve gesprek met Rocco werd gevolgd door een al even positief vervolggesprek met partner Rick Arts. Ron: “In dit gesprek werd mijn goede gevoel over de plannen van Planbizz nogmaals bevestigd en werd mij duidelijk dat ik hier graag aan wilde bijdragen. Wat me zeer aansprak, was het oprechte enthousiasme van de beide partners van Planbizz om organisaties te helpen bij de vaak complexe zoektocht naar de best passende workforce planning software. Net als ik ziet Planbizz een applicatie hierbij als een middel om bedrijfsprocessen te ondersteunen en niet als doel op zich. Functioneel applicatiebeheer zorgt er vervolgens voor dat dit middel zo optimaal mogelijk ingezet kan worden. Met trots kan ik dan ook zeggen dat ik inmiddels werknemer ben geworden van Planbizz.”

Samenwerking en kennisdeling

In de rol van Functioneel Beheerder is Ron namens Planbizz nu tijdelijk werkzaam bij Pieter van Foreest (PvF), een organisatie die (complexe) zorg, ondersteuning en behandeling biedt aan ouderen. De rol van Functioneel Beheerder vervult hij samen met collega Arnold Feiken van Planbizz, zo vertelt hij. “Zowel de samenwerking met Arnold als die met de medewerkers van PvF verloopt goed. We pakken de werkzaamheden op die er nog lagen en werken mee aan diverse projecten. Geen dag is hetzelfde in deze organisatie die zich graag ontwikkelt en hier ook mooie stappen in zet. Voor mij is dit een zeer leuke en prettige omgeving om in te werken, waar de onderwerpen samenwerking en kennisdeling weer terugkomen en ik zelf ook het nodige opsteek.”

“De klant bepaalt uiteindelijk de waarde en het succes van het geleverde werk”

Tevreden klant en gebruikers

Een onderwerp wat voor Ron essentieel is in zijn rol als Functioneel Beheerder is klanttevredenheid. “Functioneel Beheer voegt waarde toe binnen een organisatie en ik wil me graag inzetten om deze waarde inzichtelijk te maken en te verhogen. De klant bepaalt uiteindelijk de waarde en het succes van het geleverde werk. Om naar een goede klantentevredenheid toe te werken en het behaalde niveau te kunnen borgen, is een open en eerlijke communicatie van groot belang. Vanuit gebruikersperspectief hanteer ik hierbij graag het motto ‘Gebruiker blij, ik blij’. Het geeft veel voldoening om een situatie te creëren waarin gebruikers een applicatie daadwerkelijk ‘willen’ gebruiken en niet het gevoel van ‘moeten’ hebben. Goede ondersteuning is hierbij essentieel.” Naast zijn werk voor onder andere Planbizz is vrije tijd momenteel schaars voor Ron, die samen met zijn broer de zorg voor zijn vader opneemt. “Mijn vader heeft dementie en heeft hierdoor regelmatige zorg nodig. Planbizz zet zich in voor maatschappelijke doelen en dat is merkbaar in de werkrelatie. Zo krijg ik de ruimte om mijn vader bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te begeleiden. Dat is ook Planbizz.”

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!