3 voordelen van planning software bij duurzaam roosteren

Het duurzaam roosteren van werknemers staat hoog op de HR-agenda. Er gaat geen dag voorbij zonder dat het onderwerp ergens in het nieuws verschijnt. En dat is niet zo gek, want organisaties en instellingen hebben te maken met allerlei ontwikkelingen die hen kritischer naar hun personeelsbeleid laten kijken.

Aan de ene kant vereisen economische en technologische ontwikkelingen steeds meer flexibiliteit, terwijl aan de andere kant vergrijzing van de beroepsbevolking ervoor zorgt dat werknemers langer doorwerken. De benodigde kritische blik van HR-managers resulteert vaak in discussies rondom duurzaam roosteren. Maar wat is duurzaam roosteren nou precies? En hoe kan jouw organisatie of instelling hiermee aan de slag gaan?

Het belang van duurzaam roosteren

Duurzaam roosteren is de mate waarin werknemers hun huidige en toekomstige werk willen en kunnen blijven doen. In de HR-wereld wordt duurzaam roosteren momenteel gezien als een must in plaats van een luxe; een schip is immers zo zeewaardig als zijn bemanning. Duurzaam roosteren heeft concrete meerwaarde voor zowel de organisatie, alsook voor de werknemer zelf. Zo wordt gesteld dat werknemers die goed ingezet worden beter in kunnen spelen op aanpassingen in hun takenpakket, veranderingen in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie. Gezien de flexibiliteit die vaak door organisaties gevraagd wordt, is dit aanpassingsvermogen zeker nu relevant. Ook resulteert duurzaam roosteren vaak in tevredener werknemers, wat op haar beurt zorgt voor minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit. Dat klinkt goed, toch?

Voordelen planningssoftware

Nu de aandacht van duurzaam roosteren steeds verder groeit, verschijnen er op internet steeds meer tips en adviezen hoe je dit kunt aanpakken. Hierin staat meestal de lerende medewerker centraal, die gemotiveerd wordt en zichzelf blijft ontwikkelen. Echter wordt hierin vaak een belangrijk hulpmiddel over het hoofd gezien als het gaat om duurzaam roosteren, namelijk planningssoftware. Maar wat kan planningssoftware hierin betekenen? Wij zetten drie voordelen op een rij.

1. Inzicht

Allereerst maakt de planningssoftware het mogelijk om de formatie van werknemers te vergelijken met het verwachte werkaanbod. Hierdoor krijg je als organisatie of instelling goed inzicht in bijvoorbeeld de onder- en overbezetting. Beide situaties zijn niet bevorderlijk voor de werknemer. Met dit inzicht kan je dus de personeelsinzet en het verwachte werk optimaal met elkaar afstemmen. Dit heeft positieve invloed op de werkomstandigheden van de werknemers.

2. Afstemming vraag en aanbod

Ook het inroosteren van werknemers is één van de onderscheidende kenmerken van planningssoftware. Dit betekent dat de planningssoftware het werkaanbod en de beschikbare medewerkers op elkaar kan afstemmen. Het rooster wordt gevormd op basis van hun beschikbaarheid, vaardigheden en voorkeuren. Een medewerker inzetten op het werk dat zo goed mogelijk bij hem of haar past zorgt voor een hogere kwaliteit van het uiteindelijk geleverde werk. Daarnaast verhoogt dit de medewerkerstevredenheid.

3. Zelfroosteren

Tot slot wordt vaak gesteld dat werknemers tevredener zijn wanneer hun werk goed aansluit op hun privéleven. Zoals in onze blog over zelfroosteren naar voren komt, maakt goede planningssoftware het mogelijk voor werknemers om zelf te beslissen over hun werktijden. Dit levert meer tevredenheid op: een goede balans tussen werk- en privéleven is belangrijk voor het welzijn van de werknemers.

Kortom, duurzaam roosteren wordt steeds belangrijker voor organisaties en instellingen. Naast de voordelen die het oplevert voor de medewerker zelf, vergroot het ook de kwaliteit, flexibiliteit en continuïteit. Planningssoftware is een geschikt middel dat daaraan kan bijdragen. Ben je benieuwd wat planningssoftware nog meer voor je kan betekenen? Klik dan op de link voor een uitgebreid overzicht en ontdek meer.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!