Zelfroosteren faciliteren met planningssoftware

Wat is Zelfroosteren? Vandaag de dag wordt de term Zelfroosteren te pas en te onpas gebruikt. Zelfplanning is een vorm van arbeidstijdparticipatie, waarbij de werknemer een grote invloed heeft op zijn of haar werktijden gecombineerd met een grote deelname aan het roosterproces. Zelfroosteren als succesfactor Zelfroosteren heeft de potentie de productiviteit en flexibiliteit van een organisatie en instelling te verbeteren. Zo stijgt de productiviteit vaak gemiddeld met 5 procent. Dit geldt vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van innovatie planningssoftware die zelfroosteren faciliteren. Met werknemerstevredenheid en efficiëntie als gevolg. Werknemerstevredenheid Allereerst neemt de werknemerstevredenheid toe door de ervaren autonomie en […]

Wat is Zelfroosteren?

Vandaag de dag wordt de term Zelfroosteren te pas en te onpas gebruikt.

Zelfplanning is een vorm van arbeidstijdparticipatie, waarbij de werknemer een grote invloed heeft op zijn of haar werktijden gecombineerd met een grote deelname aan het roosterproces.

Zelfroosteren als succesfactor

Zelfroosteren heeft de potentie de productiviteit en flexibiliteit van een organisatie en instelling te verbeteren. Zo stijgt de productiviteit vaak gemiddeld met 5 procent. Dit geldt vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van innovatie planningssoftware die zelfroosteren faciliteren. Met werknemerstevredenheid en efficiëntie als gevolg.

Werknemerstevredenheid

Allereerst neemt de werknemerstevredenheid toe door de ervaren autonomie en controle onder werknemers. Deze ervaring wordt gefaciliteerd door planningssoftware die online zelfroosteren mogelijk maken waar en wanneer je wilt. Bijbehorende apps doen er nog een schepje boven op en maken zelfroosteren toegankelijker dan ooit. Met een druk op de knop is een werknemer ingepland en heeft inzicht in hun eigen actuele rooster. Net zo gemakkelijk ruilt een werknemer bij nader inzien een dienst met een collega, wat indicatief is voor het flexibele karakter van zelfroosteren. Deze flexibiliteit maakt dat werk en privé beter te combineren zijn en werknemers vaak niet meer terug willen naar traditionele planningssystematiek. Kortom, zelfroosteren draagt bij aan het boeien en binden van werknemers en gaat hand in hand met duurzame inzetbaarheid.

Efficiëntie

Tijd is geld en dat is precies waarom planningssoftware die zelfroosteren faciliteren geld besparen. De software leert van het verleden en is daardoor instaat om adequate inschattingen van de benodigde capaciteit kwantiteit en kwaliteit te genereren. Op basis van deze inschatting worden de diensten opengesteld waar de werknemers zich op kunnen inschrijven. Vervolgens is het opnieuw de software die een compleet rooster vormt en daarbij automatisch controleert of het rooster voldoet aan de bezettingseisen, Arbeidstijdenwet, CAO en afspraken met de OR. Dit grotendeels geautomatiseerde proces werkt kostenbesparend. Immers, de planner krijgt een andere rol of is zelfs overbodig.

Er kan gesteld worden dat zelfroosteren binnen planningssoftware waarde levert. Een toename in werknemerstevredenheid en efficiëntie leidt tot verbetering van productiviteit en flexibiliteit. Opzoek naar planningssoftware met de functionaliteiten voor zelfroosteren? Lees dan onze tips in de blog: Tips voor een succesvolle keuze van plannings- of tijdregistratiesoftware.  Met deze tips selecteer je de best passende software die waarde toevoegt.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.