Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.

‘Planning- en roostersoftware is prijzig omdat het zoveel kan. Dan moet je die mogelijkheden er wel uit halen. Juist in de zorg, waar je natuurlijk het liefste hebt dat er zoveel mogelijk geld naar de daadwerkelijke zorg kan. Daar ondersteun ik graag bij door zorgorganisaties te laten zien hoe zij het beste gebruik kunnen maken van hun planning- en roostersoftware. Met als uitgangspunt: goede roosters en tevreden medewerkers.’

Up-to-date blijven, ook met je werkprocessen

‘Als je optimaal wilt profiteren van alle mogelijkheden, dan is het zaak dat je up-to-date blijft en de nieuwe releases van de software gebruikt. Ook al denk je: ‘de software draait wel goed’, zonder updates loop je het risico dat de werkprocessen binnen je organisatie achter gaan lopen. Zo heb ik wel gezien dat bij een organisatie alle klantcontact alleen via telefoon en e-mail verliep. Dat is enorm arbeidsintensief. Terwijl met de juiste instellingen in de planning- en roostersoftware een vraag direct bij de juiste persoon kon komen. Dat bespaart tijd en geld. Hetzelfde gaat op voor het aanvragen van verlof. Dat gebeurt soms nog steeds met verlofbriefjes die goedgekeurd moeten worden door managers. Daar gaat tijd overheen en die briefjes raken nog wel eens kwijt. Doe je het aanvragen en goedkeuren van verlof via de software, dan is dat zoveel makkelijker en sneller. Medewerkers weten dan ook meteen waar ze aan toe zijn.’


Inzicht in de beste oplossing

‘Goed gebruik van de software kan zorgorganisaties ook op een andere manier geld opleveren. Stel dat je een plek in het rooster voor een verpleegkundige niveau 1 moet opvullen. Als je daar een verpleegkundige niveau 4 neerzet, is dat een relatief dure keuze. Planning- en roostersoftware kan inzichtelijk maken hoeveel een bepaalde oplossing kost. Dat is handig om te weten zodat je een goede afweging kunt maken. Je kunt het ook zo inrichten in de software dat bepaalde dure oplossingen niet mogelijk zijn. Het geld dat een ziekenhuis daarmee bespaart, kan dan weer ingezet worden in de zorg.

De juiste roosters en rapportages maken met zo min mogelijk inspanning en tegen zo laag mogelijke kosten; dat is wat ik iedere organisatie in de zorg gun en waar ik me dagelijks voor inzet bij Planbizz.’


Wil je nader kennismaken met Simon en sparren over jouw vraagstuk op het gebied van functioneel beheer van OWS? Neem dan gerust contact met hem op via zijn LinkedIn-profiel of neem contact op via onze contactpagina.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien