Zelfroosteren faciliteren met planningssoftware

Wat is Zelfroosteren? Vandaag de dag wordt de term Zelfroosteren te pas en te onpas gebruikt. Zelfplanning is een vorm van arbeidstijdparticipatie, waarbij de werknemer een grote invloed heeft op zijn of haar werktijden gecombineerd met een grote deelname aan het roosterproces. Zelfroosteren als succesfactor Zelfroosteren heeft de potentie de productiviteit en flexibiliteit van een organisatie en instelling te verbeteren. Zo stijgt de productiviteit vaak gemiddeld met 5 procent. Dit geldt vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van innovatie planningssoftware die zelfroosteren faciliteren. Met werknemerstevredenheid en efficiëntie als gevolg. Werknemerstevredenheid Allereerst neemt de werknemerstevredenheid toe door de ervaren autonomie en […]

Wat is Zelfroosteren?

Vandaag de dag wordt de term Zelfroosteren te pas en te onpas gebruikt.

Zelfplanning is een vorm van arbeidstijdparticipatie, waarbij de werknemer een grote invloed heeft op zijn of haar werktijden gecombineerd met een grote deelname aan het roosterproces.

Zelfroosteren als succesfactor

Zelfroosteren heeft de potentie de productiviteit en flexibiliteit van een organisatie en instelling te verbeteren. Zo stijgt de productiviteit vaak gemiddeld met 5 procent. Dit geldt vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van innovatie planningssoftware die zelfroosteren faciliteren. Met werknemerstevredenheid en efficiëntie als gevolg.

Werknemerstevredenheid

Allereerst neemt de werknemerstevredenheid toe door de ervaren autonomie en controle onder werknemers. Deze ervaring wordt gefaciliteerd door planningssoftware die online zelfroosteren mogelijk maken waar en wanneer je wilt. Bijbehorende apps doen er nog een schepje boven op en maken zelfroosteren toegankelijker dan ooit. Met een druk op de knop is een werknemer ingepland en heeft inzicht in hun eigen actuele rooster. Net zo gemakkelijk ruilt een werknemer bij nader inzien een dienst met een collega, wat indicatief is voor het flexibele karakter van zelfroosteren. Deze flexibiliteit maakt dat werk en privé beter te combineren zijn en werknemers vaak niet meer terug willen naar traditionele planningssystematiek. Kortom, zelfroosteren draagt bij aan het boeien en binden van werknemers en gaat hand in hand met duurzame inzetbaarheid.

Efficiëntie

Tijd is geld en dat is precies waarom planningssoftware die zelfroosteren faciliteren geld besparen. De software leert van het verleden en is daardoor instaat om adequate inschattingen van de benodigde capaciteit kwantiteit en kwaliteit te genereren. Op basis van deze inschatting worden de diensten opengesteld waar de werknemers zich op kunnen inschrijven. Vervolgens is het opnieuw de software die een compleet rooster vormt en daarbij automatisch controleert of het rooster voldoet aan de bezettingseisen, Arbeidstijdenwet, CAO en afspraken met de OR. Dit grotendeels geautomatiseerde proces werkt kostenbesparend. Immers, de planner krijgt een andere rol of is zelfs overbodig.

Er kan gesteld worden dat zelfroosteren binnen planningssoftware waarde levert. Een toename in werknemerstevredenheid en efficiëntie leidt tot verbetering van productiviteit en flexibiliteit. Opzoek naar planningssoftware met de functionaliteiten voor zelfroosteren? Lees dan onze tips in de blog: Tips voor een succesvolle keuze van plannings- of tijdregistratiesoftware.  Met deze tips selecteer je de best passende software die waarde toevoegt.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is oprichter en objectieve expert bij Planbizz. Ruim 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om het maximale uit workforce planning software te halen. Naast zijn passie voor het ondernemerschap, heeft hij een grote liefde voor praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

implementatie en functioneel beheer planning software

Maak tijd en ruimte om het beste uit je planning- en roostersoftware te halen

Als functioneel beheerder heb je een aantal terugkerende taken die ervoor zorgen dat de planning- en roostersoftware goed blijft draaien. Daarnaast moet je vaak ook nog onvoorziene situaties oplossen en dat geeft menig functioneel beheerder behoorlijk wat stress. Maar dat is helemaal niet nodig. Met een andere aanpak maak je je werk leuker én beter. Onze functioneel consultant Jeroen Bakker deelt zijn visie im deze blog.
Lees meerMaak tijd en ruimte om het beste uit je planning- en roostersoftware te halen

Expert Aan Het Woord Jeroen Bakker

Sinds 1 september heeft Planbizz er een zwaargewicht bij: Jeroen Bakker. Hij brengt maar liefst 22 jaar ervaring binnen implementatie en functioneel beheer van planning- en roostersoftware mee. Deze nuchtere Groninger bekijkt vraagstukken graag vanuit een brede context: “De beste oplossingen genereer je in gesprek met de klant.”
Lees meerExpert Aan Het Woord Jeroen Bakker