Strategische personeelsplanning: wat en hoe?

Wat is strategische personeelsplanning? Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de toekomstige samenstelling van het personeelsbestand.  Op basis van de verwachte interne en externe ontwikkelingen in combinatie met het huidige personeelsbestand, geeft strategische personeelsplanning jou inzicht in de mogelijke knelpunten en uitdagingen. Met deze waardevolle inzichten kan jouw organisatie of instelling tijdig inspelen op deze verwachte ontwikkelingen. Hierdoor voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt. Strategische personeelsplanning in praktijk Het ontwikkelen van een strategische personeelsplanning bestaat uit verschillende stappen. Allereerst begin je met het helder formuleren van de missie en visie van jouw organisatie of…

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de toekomstige samenstelling van het personeelsbestand.  Op basis van de verwachte interne en externe ontwikkelingen in combinatie met het huidige personeelsbestand, geeft strategische personeelsplanning jou inzicht in de mogelijke knelpunten en uitdagingen. Met deze waardevolle inzichten kan jouw organisatie of instelling tijdig inspelen op deze verwachte ontwikkelingen. Hierdoor voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt.

Strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning in praktijk

Strategie personeelsplanning

Het ontwikkelen van een strategische personeelsplanning bestaat uit verschillende stappen. Allereerst begin je met het helder formuleren van de missie en visie van jouw organisatie of instelling voor de komende 3-5 jaar. Vervolgens maak je inschatting van de verwachte interne en externe ontwikkelingen voor deze periode. Met welke producten en diensten willen wij onze missie en doelstellingen realiseren? Welke ontwikkelingen en innovaties zijn er in onze sector? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? Wat voor impact heeft dit op het manier van werken in onze organisatie of instelling? De antwoorden op deze vragen vertaal je naar een toekomstig personeelsbestand met daarbij de benodigde kennis, vaardigheden en flexibiliteit.

De tweede stap is het analyseren van het huidig personeelsbestand. Denk hierbij niet alleen aan het aantal werknemers in verschillende functies, maar ook aan de leeftijden, contractvormen, flexibiliteit, kennis en vaardigheden. Zodra je dit in kaart hebt, kan je het huidige personeelsbestand tegenover het toekomstige personeelsbestand zetten om zo inzicht te krijgen in de knelpunten en uitdaging. Op basis hiervan maak je een een plan om het huidige personeelsbestand te transformeren naar het toekomstige personeelsbestand.

Een helpende hand bij strategische personeelsplanning

Een veel gebruikte hulpmiddel bij strategische personeelsplanning, is strategische personeelsplanning software. Op basis van onder andere beschikbare personeelsdata, kan de personeelsplanning software diverse scenario’s creëren die laten zien hoe het huidige personeelsbestand zich de komende jaren zal ontwikkelen. De personeelsplanning software kijkt hierbij bijvoorbeeld naar de instroom, doorstoom en uitstroom. Zo wordt onder andere duidelijk bij welke functiegroepen mogelijk een tekort of een overschot gaat ontstaan. Deze inzicht zijn nodig voor het concretiseren van strategische personeelsplanning, en zou moeilijk uit te denken zijn zonder behulp van de data en scenario’s uit de personeelsplanning software.

Kortom: een strategische personeelsplanning is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van jouw organisatie of instellingen. Strategische personeelsplanning software kan je de helpende hand bieden in het ontwikkelen van de juiste strategische personeelsplanning. Dat klinkt goed, toch?

Nieuwsgierig wat planningssoftware nog meer voor jou kan betekenen bij de duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers? Lees dan de volgende blog waarin dit wordt toegelicht.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is oprichter en objectieve expert bij Planbizz. Ruim 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om het maximale uit workforce planning software te halen. Naast zijn passie voor het ondernemerschap, heeft hij een grote liefde voor praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

In veel branches die planning software gebruiken, wordt gewerkt met data over de organisatie en haar medewerkers. Denk hierbij alleen al aan de gezondheidszorg en overheid. Ongeautoriseerde toegang tot deze gegevens kan leiden tot mutatie van belangrijke bedrijfsdata of problemen met het functioneren van de software. In dit artikel bespreken we wat een goed beheer van gebruikersautorisaties in planning software zo belangrijk maakt en waarom veel organisaties op dit gebied steken laten vallen.
Lees meer
Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Veel organisaties hebben moeite om het maximale uit planning software te halen. Vaak ligt onvoldoende kennis bij roosteraars en andere relevante gebruikers hieraan ten grondslag. Zonder de juiste kennis van een planningspakket verlopen organisatieprocessen ten aanzien van roostering en planning stroever, met als gevolg een lagere productiviteit en medewerkerstevredenheid. Hieronder leggen we uit hoe het goed inrichten van functioneel beheer dit probleem oplost door kennisverbetering bij planners en roosteraars te bevorderen.
Lees meer
Jetty Huberts

Expert Aan Het Woord Jetty Huberts

Planbizz helpt organisaties in de gezondheidszorg en publieke sector bij de selectie, inkoop, implementatie en het functioneel applicatiebeheer van planning- en roostersoftware. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe bevalt het werken bij Planbizz? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je onze planning experts. Met in deze editie: Jetty Huberts.
Lees meer