Planning maken voor organisaties: 3 tips

Het maken van een planning is binnen veel organisaties een tijdrovende klus. Vaak wordt er nog gewerkt met een eenvoudig Excel-bestand, waardoor het overzicht ontbreekt en het lastig is om te anticiperen op veranderingen in de workforce en het werkaanbod. In dit artikel delen we daarom 3 tips voor organisaties die hun planning – en daarmee ook hun productiviteit en kostenefficiëntie – naar een hoger niveau willen tillen.

1. Koppel de juiste medewerker aan de juiste taak

 

Elke goede planning begint met het koppelen van de juiste medewerkers aan de juiste taken. Op basis van de workload is de vertaalslag te maken naar de workforce, waarbij de inzet van personeelsleden mede wordt bepaald aan de hand van hun specifieke vaardigheden en competenties in relatie tot de te verrichten werkzaamheden.

Zelfs wanneer echter de best denkbare medewerker wordt gekoppeld aan elke taak, kunnen last-minute wijzigingen door bijvoorbeeld ziekte of onverwachte drukte de planning in de war gooien. In dat geval is het zaak om snel te schakelen en direct bij te sturen op afwijkingen in de bezetting of het aanbod.

In Excel blijkt het in de praktijk vaak lastig om een optimale afstemming te maken van de workforce op de workload. In organisaties met enkele medewerkers lukt dit nog wel, maar zeker in grote organisaties met tientallen personeelsleden gaat het overzicht al snel verloren. Dat geldt zeker voor het aanbrengen van last-minute wijzigingen, waardoor het gebruik van Workforce Planning software hiervoor is aan te bevelen.

2. Voorspel de juiste plek en het juiste moment

 

Het maken van een goede planning draait niet alleen om het koppelen van de juiste medewerker aan de juiste taak, maar ook om het kiezen van de juiste plek en het juiste moment. Met een optimale inroostering worden overbezetting of onderbezetting voorkomen en stijgen zowel de medewerkerstevredenheid als kostenefficiëntie in een organisatie.

Een relatief nauwkeurige voorspelling van het werkaanbod is een voorwaarde om medewerkers in te roosteren op de juiste plekken en momenten. Inzichten uit het verleden kunnen hierbij helpen, maar minder makkelijk in de planning te integreren zijn bepaalde markttendensen of voorziene omstandigheden in de toekomst.

Veel organisaties die hun planning maken in een Excel-bestand, zijn hier dan ook veel extra tijd aan kwijt zodra er sprake is van bijvoorbeeld een voorbereiding op seizoensgebonden bedrijfsprocessen of andere bedrijfsactiviteiten met een periodiek karakter. Dit is de reden dat de meeste Workforce Planning software beschikt over forecasting-functionaliteit, zodat voorziene omstandigheden in de toekomst automatisch worden meegenomen in de planning.


Direct inzicht in alle aanbieders van software voor Workforce Planning? Download gratis onze Planbizz Arena en ontvang vrijblijvend een overzicht van alle aanbieders van planningssoftware. Inclusief bonuschecklist om de meest gemaakte fouten bij het zoeken naar Workforce Planning software te voorkomen.


3. Automatiseer de planning waar mogelijk

 

De derde en laatste tip in dit artikel is voor de oplettende lezer dan ook geen verrassing. Het automatiseren van het planningsproces maakt een organisatie namelijk niet alleen wendbaarder in snel veranderende omstandigheden, maar verbetert ook de productiviteit door de juiste medewerkers te koppelen aan de juiste taken én vermindert kosten door medewerkers tijdrovende handmatige planningswerkzaamheden te besparen.

Workforce Planning software is voor organisaties dan ook het instrument bij uitstek om de eigen planning te automatiseren. Goed ingerichte software biedt daarnaast niet alleen de hierboven genoemde voordelen, maar creëert op de werkvloer ook duidelijkheid, rust en regelmaat met betrekking tot het rooster. Bovendien maakt de juiste planningssoftware het voor medewerkers kinderspel om verlof en dienstenruil aan te vragen, terwijl het management eenvoudig rapportages over de gewerkte uren kan inzien.

Zo kies je de juiste Workforce Planning software

 

Voor de meeste organisaties die een goede planning willen maken, is de overstap naar Workforce Planning software de moeite waard. In een markt met eindeloos veel aanbieders van dit soort software is het echter lastig om direct de juiste keuze te maken. Toch is dit cruciaal, want het functioneren van planningssoftware is sterk afhankelijk van de specifieke wensen en eisen in jouw branche en organisatie.

Dit is waarom Planbizz als onafhankelijk partner organisaties zoals de jouwe helpt om in één keer de juiste keuze te maken op het gebied van Workforce Planning software. Dit resulteert direct in een forse tijds- en kostenbesparing en garandeert dat jij voortaan het maximale uit je planning haalt. Meer weten? Gebruik onze gratis keuzehulp om vrijblijvend inzicht te krijgen in de beste planningssoftware voor jouw organisatie.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien