Expert aan het woord oprichter Rocco Agterberg

Planbizz helpt je bij de onafhankelijke keuze en implementatie van Workforce Planning software. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe komen ze aan hun passie voor planning software? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je de planning experts achter Planbizz. Met in deze eerste editie: Rocco Agterberg, oprichter van Planbizz.

Voordat Rocco in 2016 Planbizz oprichtte, maakte hij in 2007 voor het eerst kennis met Workforce Management (WFM) en WFM-software. Dat was tijdens zijn als functie al WFM’er bij Verint, een vooraanstaande WFM softwareleverancier voor klantcontactcentra. “Hier leerde ik het WFM vak en ontstond mijn passie voor planning software, doordat ik onder andere samen met een team het WFM-proces van Oxxio mocht opzetten.” Rocco’s kennis van en passie voor WFM en planning software groeiden en in loondienst hielp hij vervolgens diverse nationale en internationale organisaties bij het verbeteren van hun WFM proces en ondersteunde hij bij de selectie en implementatie van planning software. “Eigenlijk had ik in de tussentijd al bedacht dat ik voor mezelf aan de slag wilde gaan. Ik zag zoveel organisaties strugglen en falen bij de selectie en implementatie van Workforce Planning Software.”

“Dat ik het zo vaak mis zag gaan terwijl ik wist dat ik organisaties kon helpen, frustreerde me echt enorm.”

Dat de selectie van planning software door veel organisaties zo onderschat wordt, vindt Rocco opvallend. “Organisaties doen het liever zelf of kiezen software die “goed voelt”, om er na aanschaf en implementatie achter te komen dat allerlei functionaliteiten missen.” Ook het enorme aanbod helpt daar niet aan mee. Rocco: “De selectie en implementatie van planning software vereist gewoon marktkennis en ervaring. Kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgebouwd. Dat ik het zo vaak mis zag gaan terwijl ik wist dat het selectieproces veel beter kon, frustreerde me enorm. Op een gegeven moment dacht ik daarom: oké, ik zit nu wel in loondienst maar ben altijd ondernemend geweest én ik heb een goed idee waarmee ik veel impact kan maken: waarom niet?”

 

De oprichting van Planbizz en Planningsoftwareselect.nl

Dat vanuit frustratie vaak de beste ideeën ontstaan, bewijst Rocco met de oprichting van Planbizz in 2016. Samen met andere (net als hij onafhankelijke) planning experts helpt hij sindsdien organisaties bij de selectie en implementatie van planning software. In eerste instantie door middel van persoonlijke begeleiding op locatie binnen grootzakelijke organisaties. Maar steeds meer MKB’ers met een kleiner budget of met de mens om het selectieproces zelfstandig aan te pakken, willen ook gebruik maken van de ervaring en marktkennis van Planbizz. Om dat mogelijk te maken wordt het selectieproces gestandaardiseerd en in 2018 gelanceerd als de online selectietool: Planningsoftwareselect.nl. “Nu kan elke organisatie – klein of groot – gebruikmaken van onze ervaring en marktkennis. Mensen hebben nu de keuze: van A-Z begeleid worden op locatie via Planbizz of zelfstandig de zoektocht doorlopen met slimme tools en toegang tot de markt met Planningsoftwareselect.nl.” En deze opzet werkt. “We krijgen echt goede reacties van onze opdrachtgevers: projecten worden naar wens gerealiseerd en klanten zijn blij met de keuze en implementatie van de software. En misschien nog wel het mooist: we horen vaak hoeveel rust het geeft om zo’n selectieproces uit te besteden aan een onafhankelijke expert.”

“Planning is zo’n kritisch proces binnen je organisatie – dat kan je echt maken of breken. Waarom zou je er dan niet meer uit willen halen?”

Hoewel Planbizz met deze twee oplossingen steeds meer organisaties kan helpen, is er nog een hele wereld te winnen. “Het stukje bewustwording van de complexiteit van het selectieproces groeit gelukkig wel, maar het gaat nog te vaak fout omdat mensen de aanschaf van planning software blijven onderschatten. Daarnaast slaan veel organisaties de eerste stap in het selectieproces over: het in kaart brengen van de ambities van je organisaties en de eisen die je stelt aan die planning software. En dat is echt cruciaal om een succesvolle keuze te kunnen maken.” Dat er nog steeds organisaties zijn die de meerwaarde van planning software niet in zien, vindt Rocco opvallend. “Planning is zo’n kritisch proces binnen je organisatie – dat kan je organisatie echt maken of breken. Waarom zou je er dan niet meer uit willen halen? Planning software heeft zoveel meer voordelen dan alleen je planningsproces automatiseren.”

 

De toekomst

Rocco kijkt dan ook vol ambitie naar de toekomst. “We willen echt nog veel meer impact maken: in Nederland, maar ook absoluut daarbuiten. Internationaal gezien zijn ze bijvoorbeeld al een stuk verder met Workforce Planning software, omdat ze het nut ervan inzien én begrijpen dat het selectieproces van zulke software complex is. Gelukkig groeit dat bewustzijn hier ook, maar het blijft iets waar we aan willen werken. Dat doen we door het ontwikkelen van nog meer kwalitatieve tools (denk aan de Planbizz Arena) en oplossingen om organisaties te ondersteunen bij die complexe zoektocht om zo te voorkomen dat ook zij een verkeerde keuze maken die ze onnodig tijd en geld kost. Daarop aansluitend willen we de autoriteit van Planbizz en Planningsoftwareselect.nl als onafhankelijke expert nog meer versterken en hierbij ook de samenwerking met andere partners opzoeken. Want dat draagt allemaal bij aan mijn belangrijkste doel: vanuit mijn passie voor planning software samen met een inspirerend team impact blijven maken.”

Weten welke meerwaarde planning software voor jouw organisatie heeft? Vraag een gratis (virtueel) ambitiegesprek aan!


Meer lezen over Planbizz? Dat kan hier. 

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is de oprichter van Planbizz. Al meer dan 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om succesvoller te worden met de best passende Workforce Planning software. Naast zijn werk voor en bij opdrachtgevers, schrijft hij ook waardevolle content waarmee organisaties verder kunnen groeien.

Gerelateerde artikelen

Hoe stem ik plannen rondom planningssoftware op elkaar af?

Hoe stem ik plannen rondom planningssoftware op elkaar af?

Binnen veel organisaties worden plannen gemaakt die direct of indirect invloed hebben op het gebruik van workforce planning software. Wanneer deze plannen tussen verschillende afdelingen niet of onvoldoende op elkaar worden afgestemd, kunnen ze conflicteren. Het BiSL-proces Informatiecoördinatie is bedoeld om dit scenario te voorkomen door de inhoud en organisatie van plannen op strategisch niveau te coördineren en optimaal op elkaar af te stemmen.
Lees meer
Hoe beheer ik informatieuitwisseling rondom planningssoftware?

Hoe beheer ik informatieuitwisseling rondom planningssoftware?

Binnen organisaties wordt zowel intern als extern steeds meer informatie uitgewisseld. Een belangrijke rol hierin spelen IT-systemen zoals workforce planning software. Doordat er in de keten geen hiërarchie bestaat, is een goede samenwerking tussen ketenpartners noodzakelijk om op een veilige manier het meeste uit de software te halen en continu de juiste optimalisaties aan te brengen. Het BiSL-proces Ketenpartners management faciliteert dit door de samenwerking tussen de eigen organisatie en ketenpartners zo goed mogelijk te definiëren en onderhouden.
Lees meer
Hoe stel ik beleid op rondom planningssoftware?

Hoe stel ik beleid op rondom planningssoftware?

De juiste workforce planning software helpt organisaties om mensen, mensen, middelen en bedrijfsprocessen optimaal op elkaar af te stemmen. Om dit mogelijk te maken, moeten diverse randvoorwaarden binnen de organisatie echter wel op orde zijn. Het BiSL-proces Strategie inrichting IV-functie definieert hoe de besluitvorming over planningssoftware wordt georganiseerd, zodat de organisatie op basis van een samenhangend organisatiemodel concrete beleidskeuzes kan maken.
Lees meer