Projectleider inkoop roostersoftware

Expert aan het woord Rick Arts

Sinds 1 januari 2022 is Rick Arts mede-eigenaar van Planbizz. Maar hoe is hij hier terechtgekomen, wat is zijn professionele achtergrond en waar komt zijn passie voor Workforce Planning (software) vandaan? In dit artikel maken we nader kennis met Rick en bespreken we zijn visie op een succesvolle selectie en beter beheer van Workforce Planning software.

“Techniek is niets zonder de mens, de mens is niets zonder een goed proces en een goed proces is niets zonder een goede techniek.”

In 2011 trad Rick in dienst bij een groot HR-bedrijf. Sindsdien bekleedde hij verschillende functies op het gebied van klantcontact bij organisaties zoals KPN, Nationale-Nederlanden, ING, Tele2 en woningcorporatie de Alliantie. Hierbij was hij onder meer verantwoordelijk voor lijnmanagement, coaching, training en opleiding, projectmanagement en Workforce Planning. De belangrijkste overeenkomst tussen al deze functies was dat Rick opereerde op het snijvlak van mens, techniek en proces, zo legt hij uit. “Deze 3 elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en houden elkaar in evenwicht. Techniek is niets zonder de mens, de mens is niets zonder een goed proces en een goed proces is niets zonder een goede techniek. Voor professionals draait het dan ook niet alleen om het hebben van inhoudelijke kennis, maar vooral ook om het kunnen overbrengen daarvan. Daarnaast moet je jezelf goed kunnen verplaatsen in de wensen en behoeften van een organisatie. Dit vind ik al mijn hele carrière lang een fascinerend onderwerp.”

Het effect van goed ingerichte software

Bij voormalig werkgever de Alliantie kwam Rick in 2018 Workforce Management-specialist Rocco tegen, die daar op ad interim basis actief was. Vanaf het eerste moment hadden de collega’s een goede klik, maar toch zou het nog tot medio vorig jaar duren voordat hun paden en ambities elkaar opnieuw kruisten. Na maanden van goed overleg met Rocco besloot Rick om per 1 januari 2022 de sprong te wagen en Planbizz als mede-eigenaar te komen versterken.

“Een goede inrichting van software verkleint de hoeveelheid handmatig werk voor medewerkers niet alleen fors, maar creëert op de werkvloer ook duidelijkheid, rust en regelmaat met betrekking tot het rooster. Dat is wat het effect van goed ingerichte software kan zijn.”

In zijn nieuwe rol neemt Rick de vele ervaringen met Workforce Planning mee die hij in de loop der jaren heeft opgedaan. Zo merkte hij in eerdere functies dat de op de werkvloer gebruikte planningssoftware slechts zo effectief was als deze was ingericht en werd beheerd. Ook bleek er vaak nog winst te behalen op het gebied van de inroostering die de software juist moest automatiseren. “Bij een eerdere werkgever leverde de software telkens een rooster af dat slechts voor 30% compleet was. Na zorgvuldige optimalisatie wisten we dit aanzienlijk te verbeteren, waardoor er hierna wekelijks met één druk op de knop een 95% compleet rooster uit de software rolde. Dit verkleinde de hoeveelheid handmatig werk voor medewerkers niet alleen fors, maar creëerde op de werkvloer ook duidelijkheid, rust en regelmaat met betrekking tot het rooster. Dat is wat het effect van goed ingerichte software kan zijn. Software dient immers om je te ondersteunen, maar daarvoor moet je wel eerst goed begrijpen wat je er precies mee wilt bereiken.”

Mensen drijven vooruitgang

Niet alleen bij de inrichting en het beheer, maar ook bij de selectie van Workforce Planning software ziet Rick in de praktijk het nodige misgaan. “Zo schuiven veel organisaties het maken van een softwarekeuze voor zich uit, waardoor ze jarenlang noodgedwongen in Excel of zelfs in Word blijven plannen. In andere gevallen wordt de software gekozen op basis van alleen een snel onderzoekje via Google. Helaas vergroot dit het risico op een verkeerde keuze met alle negatieve gevolgen van dien.”

“In mijn werk ben ik graag het persoonlijke baken waar zowel de experts binnen Planbizz als onze opdrachtgevers met vertrouwen op kunnen terugvallen”

Doordat veel organisaties met deze uitdagingen kampen, komen ze voor maatwerk ondersteuning bij de selectie, implementatie en het beheer van Workforce Planning software steeds vaker uit bij Planbizz. Sinds begin dit jaar staat Rick dit soort partijen vanuit zijn nieuwe functie als centraal aanspreekpunt terzijde. “Ik ben binnen Planbizz verantwoordelijk voor Customer Succes, wat betekent dat ik elk klanttraject van A tot Z begeleid om te borgen dat er wordt opgeleverd wat we hebben afgesproken. Dat begint al bij de selectie van software, waarbij ik graag meedenk om alle kansen die er liggen uitgebreid in kaart te brengen. Ook bij het verdere traject ben ik op hoofdlijnen betrokken, zodat er een goed zicht op de voortgang blijft en onze experts de ruimte krijgen om de inhoudelijke invulling te verzorgen. Mijn belangrijkste taak is dan ook om de klant zo goed mogelijk te ondersteunen. Graag hanteer ik hierbij een persoonlijke benadering, want een cruciale pijler in mijn visie is dat mensen vooruitgang drijven. Menselijke interactie heeft een positief effect op het resultaat en is zeker in de huidige tijd belangrijker dan ooit. In mijn werk ben ik dan ook graag het persoonlijke baken waar zowel de experts binnen Planbizz als onze opdrachtgevers met vertrouwen op kunnen terugvallen.”

Wil je verder kennismaken met Rick of heb je een concrete vraag? Plan direct een afspraak met hem in of bel 06 20 96 52 93.


Meer lezen over Planbizz? Dat kan hier. 

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!