Strategische personeelsplanning: wat en hoe?

Wat is strategische personeelsplanning? Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de toekomstige samenstelling van het personeelsbestand.  Op basis van de verwachte interne en externe ontwikkelingen in combinatie met het huidige personeelsbestand, geeft strategische personeelsplanning jou inzicht in de mogelijke knelpunten en uitdagingen. Met deze waardevolle inzichten kan jouw organisatie of instelling tijdig inspelen op deze verwachte ontwikkelingen. Hierdoor voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt. Strategische personeelsplanning in praktijk Het ontwikkelen van een strategische personeelsplanning bestaat uit verschillende stappen. Allereerst begin je met het helder formuleren van de missie en visie van jouw organisatie of […]

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de toekomstige samenstelling van het personeelsbestand.  Op basis van de verwachte interne en externe ontwikkelingen in combinatie met het huidige personeelsbestand, geeft strategische personeelsplanning jou inzicht in de mogelijke knelpunten en uitdagingen. Met deze waardevolle inzichten kan jouw organisatie of instelling tijdig inspelen op deze verwachte ontwikkelingen. Hierdoor voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt.

Strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning in praktijk

Strategie personeelsplanning

Het ontwikkelen van een strategische personeelsplanning bestaat uit verschillende stappen. Allereerst begin je met het helder formuleren van de missie en visie van jouw organisatie of instelling voor de komende 3-5 jaar. Vervolgens maak je inschatting van de verwachte interne en externe ontwikkelingen voor deze periode. Met welke producten en diensten willen wij onze missie en doelstellingen realiseren? Welke ontwikkelingen en innovaties zijn er in onze sector? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? Wat voor impact heeft dit op het manier van werken in onze organisatie of instelling? De antwoorden op deze vragen vertaal je naar een toekomstig personeelsbestand met daarbij de benodigde kennis, vaardigheden en flexibiliteit.

De tweede stap is het analyseren van het huidig personeelsbestand. Denk hierbij niet alleen aan het aantal werknemers in verschillende functies, maar ook aan de leeftijden, contractvormen, flexibiliteit, kennis en vaardigheden. Zodra je dit in kaart hebt, kan je het huidige personeelsbestand tegenover het toekomstige personeelsbestand zetten om zo inzicht te krijgen in de knelpunten en uitdaging. Op basis hiervan maak je een een plan om het huidige personeelsbestand te transformeren naar het toekomstige personeelsbestand.

Een helpende hand bij strategische personeelsplanning

Een veel gebruikte hulpmiddel bij strategische personeelsplanning, is strategische personeelsplanning software. Op basis van onder andere beschikbare personeelsdata, kan de personeelsplanning software diverse scenario’s creëren die laten zien hoe het huidige personeelsbestand zich de komende jaren zal ontwikkelen. De personeelsplanning software kijkt hierbij bijvoorbeeld naar de instroom, doorstoom en uitstroom. Zo wordt onder andere duidelijk bij welke functiegroepen mogelijk een tekort of een overschot gaat ontstaan. Deze inzicht zijn nodig voor het concretiseren van strategische personeelsplanning, en zou moeilijk uit te denken zijn zonder behulp van de data en scenario’s uit de personeelsplanning software.

Kortom: een strategische personeelsplanning is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van jouw organisatie of instellingen. Strategische personeelsplanning software kan je de helpende hand bieden in het ontwikkelen van de juiste strategische personeelsplanning. Dat klinkt goed, toch?

Nieuwsgierig wat planningssoftware nog meer voor jou kan betekenen bij de duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers? Lees dan de volgende blog waarin dit wordt toegelicht.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.