Strategische personeelsplanning: wat en hoe?

delen delen delen delen
planning software

Strategische personeelsplanning: wat en hoe?

De omgeving van jouw organisatie of instelling is volop in beweging.  Dit zal ook in de toekomst verder toenemen. Economische onzekerheid, veeleisende klanten en cliënten, de vergrijzing van werknemers, en ga zo maar door; Het is van groot belang dat het personeelsbestand nu, maar vooral ook straks toekomstbestendig is. Dit is waar strategische personeelsplanning jou bij kan helpen. In deze blog leggen wij je uit wat strategische personeelsplanning is en hoe je dit in praktijk kunt brengen.

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning is een hulpmiddel dat inzicht geeft in de toekomstige samenstelling van het personeelsbestand.  Op basis van de verwachte interne en externe ontwikkelingen in combinatie met het huidige personeelsbestand, geeft strategische personeelsplanning jou inzicht in de mogelijke knelpunten en uitdagingen. Met deze waardevolle inzichten kan jouw organisatie of instelling tijdig inspelen op deze verwachte ontwikkelingen. Hierdoor voorkom je dat je straks achter de feiten aanloopt.

 

Strategische personeelsplanning

 

Strategische personeelsplanning in praktijk

Het ontwikkelen van een strategische personeelsplanning bestaat uit verschillende stappen. Allereerst begin je met het helder formuleren van de missie en visie van jouw organisatie of instelling voor de komende 3-5 jaar. Vervolgens maak je inschatting van de verwachte interne en externe ontwikkelingen voor deze periode. Met welke producten en diensten willen wij onze missie en doelstellingen realiseren? Welke ontwikkelingen en innovaties zijn er in onze sector? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? Wat voor impact heeft dit op het manier van werken in onze organisatie of instelling? De antwoorden op deze vragen vertaal je naar een toekomstig personeelsbestand met daarbij de benodigde kennis, vaardigheden en flexibiliteit.

De tweede stap is het analyseren van het huidig personeelsbestand. Denk hierbij niet alleen aan het aantal werknemers in verschillende functies, maar ook aan de leeftijden, contractvormen, flexibiliteit, kennis en vaardigheden. Zodra je dit in kaart hebt, kan je het huidige personeelsbestand tegenover het toekomstige personeelsbestand zetten om zo inzicht te krijgen in de knelpunten en uitdaging. Op basis hiervan maak je een een plan om het huidige personeelsbestand te transformeren naar het toekomstige personeelsbestand.

 

Strategie personeelsplanning

 

Een helpende hand bij strategische personeelsplanning

Een veel gebruikte hulpmiddel bij strategische personeelsplanning, is strategische personeelsplanning software. Op basis van onder andere beschikbare personeelsdata, kan de personeelsplanning software diverse scenario’s creëren die laten zien hoe het huidige personeelsbestand zich de komende jaren zal ontwikkelen. De personeelsplanning software kijkt hierbij bijvoorbeeld naar de instroom, doorstoom en uitstroom. Zo wordt onder andere duidelijk bij welke functiegroepen mogelijk een tekort of een overschot gaat ontstaan. Deze inzicht zijn nodig voor het concretiseren van strategische personeelsplanning, en zou moeilijk uit te denken zijn zonder behulp van de data en scenario’s uit de personeelsplanning software.

Kortom: een strategische personeelsplanning is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van jouw organisatie of instellingen. Strategische personeelsplanning software kan je de helpende hand bieden in het ontwikkelen van de juiste strategische personeelsplanning. Dat klinkt goed, toch?

Nieuwsgierig wat planningssoftware nog meer voor jou kan betekenen bij de duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers? Lees dan de volgende blog waarin dit wordt toegelicht.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is de oprichter van Planbizz. Al meer dan 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om succesvoller te worden met de best passende Workforce Planning software. Naast zijn werk voor en bij opdrachtgevers, schrijft hij ook waardevolle content waarmee organisaties verder kunnen groeien.

Laat je reactie achter