Het belang van Workforce Planning software voor onderwijs

Het onderwijs is een dynamische omgeving waarin continu veranderingen plaatsvinden. Daarnaast vraagt werken in het onderwijs om veel organisatorisch vermogen. Er moeten roosters gemaakt worden die aansluiten op de gekozen vakken van leerlingen, er moeten docenten worden ingepland en ruimtes worden gereserveerd. Is deze logistieke puzzel eenmaal gelukt? Dan moet er continu worden bijgestuurd. Docenten kunnen immers uitvallen en er kunnen schoolbrede activiteiten op de planning staan. Workforce Planning software voor het onderwijs helpt je het overzicht te bewaren en de regie te behouden. Zo weet iedereen - docent en leerling - waar ze aan toe zijn.

planning software onderwijs

Waarom Workforce Planning software voor onderwijs?

Workforce Planning software voor onderwijs helpt zoals gezegd om het overzicht te bewaren. Hoeveel docenten hebben we nodig voor het aantal leerlingen dat we hebben? Hoe passen de gekozen vakken binnen onze roosters en de beschikbaarheid van onze docenten?

Bewaar het overzicht

Zoals gezegd is het grootste voordeel van Workforce Planning software voor het onderwijs dat je zo het overzicht kunt behouden. Als onderwijsinstelling heb je namelijk te maken met grote aantallen leerlingen, elk met hun eigen keuzeprofielen en -vakken, docenten met elk hun eigen beschikbaarheid en lokaalruimtes die zo efficiënt mogelijk gebruikt moeten worden. Door middel van Workforce Planning software behoud je als onderwijsinstelling het overzicht over al deze zaken en maak je het mogelijk om bij te sturen wanneer dat nodig is.

Bespaar tijd

Een ander groot voordeel van Workforce Planning software in het onderwijs is dat het een heleboel tijd kan besparen. In de meeste softwaresystemen kunnen veel functies namelijk geautomatiseerd worden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch roosters maken op basis van door leerlingen gekozen vakken, waarbij het systeem rekening houdt met onder andere de gewenste groepsgrootte. Inroosteren per cluster en het reserveren van geschikte lokalen kan daarnaast vaak ook automatisch. En zijn er vakken die lastiger zijn in te plannen dan andere vakken? Dan kun je binnen de meeste software dat vak een hogere waarde geven, waardoor het als eerste ingepland wordt. De rest van de planning wordt vervolgens daarom heen gebouwd. Zo’n automatisering scheelt enorm veel tijd en zorgt ervoor dat je als roostermaker alleen nog maar de gemaakte roosters hoeft te controleren.

Veel integratiemogelijkheden

Workforce Planning software in het onderwijs is eigenlijk altijd te integreren met andere softwaresystemen, zoals de digitale leeromgeving die binnen de school gebruikt wordt. Door deze integratie kunnen leerlingen binnen dit systeem niet alleen zien welk huiswerk ze voor welk vak moeten maken, maar ook wanneer en waar de volgende les plaatsvindt. Dat is extra handig als het rooster last minute verandert of als er een bepaalde les uitvalt. Door Workforce Planning software te integreren met het absentiesysteem, stel je de software in staat mee te bewegen met onverwachtse ontwikkelingen zoals ziekte en afwezigheid. Ook kan de software geïntegreerd worden met andere software die gebruikt wordt voor online lesgeven, een manier van onderwijs die door de huidige coronaomstandigheden enorm toegenomen is.

Meer flexibiliteit

Door het gebruik van de juiste Workforce Planning software en integraties, maak je je onderwijsinstelling een stuk flexibeler. Je weet namelijk op voorhand hoe het rooster eruitziet, en hebt meer tijd om last minute veranderingen door te voeren. Dat ‘blussen van brandjes’ wordt an sich ook een minder groot probleem, omdat planning software met je meebeweegt. Registreert het programma dat een docent ziek is? Dan geeft het systeem je mogelijkheden om het rooster aan te passen. Dat zorgt voor meer flexibiliteit.

Tevreden docenten

Het gebruik van Workforce Planning software in het onderwijs heeft nog een groot voordeel: docenten zullen een stuk meer tevreden zijn. Als docent ben je namelijk altijd druk in de weer: lessen voorbereiden, lesgeven, toetsen nakijken enzovoort. Dan heb je geen zin om je bezig te houden met roosterwijzigingen. Door het gebruik van planning software zie je als docent in één oogopslag waar en wanneer je les moet geven en welke vergaderingen er op de planning staan. En dat op elk device dat je gebruikt. Het rooster moeten opzoeken op de computer is voortaan verleden tijd, waardoor je als docent meer tijd overhoudt om te doen wat je het liefste doet: lesgeven. En door de integratie met je eigen persoonlijke agenda ben je altijd op de hoogte van belangrijke afspraken.

Leerlingen die weten waar ze aan toe zijn

Hoewel leerlingen worden aangeduid als één groep, zijn de verschillen onderling natuurlijk enorm. Naast bepaalde keuzeprofielen of specialisaties, hebben leerlingen vaak ook (extra) keuzevakken. Dat zorgt ervoor dat schoolroosters zorgvuldig samengesteld moeten worden, zodat elke leerling de gewenste vakken kan volgen. Workforce Planning software voor het onderwijs maakt dit complexe roosterproces een stuk makkelijker. En door de integratie met andere softwaresystemen worden inschrijvingen voor keuzevakken automatisch zichtbaar in het rooster. Dat biedt leerlingen de duidelijkheid die ze nodig hebben.

Meer inzicht door rapportages

Het laatste grote voordeel van Workforce Planning software in het onderwijs is dat het je als onderwijsinstelling verschillende inzichten kan opleveren. Planning software heeft namelijk bijna altijd een rapportagefunctie waarmee je informatie kunt ophalen. Zo kan je eenvoudig zien op welke momenten in het jaar de meeste absentie is, welke vakken het vaakst uitgevallen zijn of welke lokalen niet genoeg benut worden. Allerlei waardevolle informatie die je als onderwijsinstelling nodig hebt, bijvoorbeeld bij het bepalen van de onderwijsplannen en -budget voor het volgende schooljaar.

Planbizz Arena

Een mislukte aanschaf van Workforce Planning software voorkomen?

Een mislukte aanschaf van Workforce Planning software voorkomen en jezelf een verloren investering van tijd en geld besparen? Download gratis onze Planbizz Arena en ontvang direct een overzicht van alle planning software aanbieders per branche. Als bonus ontvang je een checklist waarmee je de meest gemaakte fouten bij de zoektocht naar de juiste Workforce Planning software kunt voorkomen.

Overzicht van alle aanbieders

Hoe kies je de juiste Workforce Planning software voor jouw onderwijsinstelling?

Workforce Planning software voor het onderwijs heeft dus veel voordelen. Maar hoe kies je nou de best passende software voor jouw onderwijsinstelling? Door de grote verschillen tussen scholen lopen de wensen en eisen vaak uiteen en daarnaast is het aanbod ook enorm. Een verkeerde keuze betekent echter een verloren investering van tijd en geld én levert een heleboel frustratie op.

Wil jij een mislukt selectie- of implementatietraject voorkomen? En jezelf een verloren investering van tijd en geld besparen? Schakel dan de hulp in van Planbizz. Onze 100% onafhankelijke planningsexperts begeleiden je bij de selectie en implementatie van de best passende Workforce Planning software voor jouw onderwijsinstelling.

Met deze diensten helpen wij grote organisaties een mislukte aanschaf van Workforce Planning software voorkomen

Aanschaf planningssoftware

Persoonlijke begeleiding op locatie bij de selectie en implementatie van Workforce Planning software

Software inkopen doe je niet elke dag. De 100% onafhankelijke experts van Planbizz bieden jouw organisatie daarom persoonlijke begeleiding op locatie bij de selectie en implementatie van Workforce Planning software. Zo voorkom je een mislukte aanschaf en vind je software die past bij de planningambities van jouw organisatie.

vind planning software online

100% onafhankelijke online tool voor de zelfstandige selectie van Workforce Planning software

Zelf starten met de zoektocht naar Workforce Planning software? Dat kan met onze 100% onafhankelijke online selectietool Planningsoftwareselect.nl. Voor organisaties die een verloren investering van tijd, geld én frustratie willen voorkomen. Start zelf je zoektocht en vind Workforce Planning software die past bij jouw ambities.

Wij ondersteunen deze opdrachtgevers

Wij begeleiden grote organisaties in uiteenlopende branches bij de selectie en implementatie van Workforce Planning software. Van Klant Contact Centers tot aan zorginstellingen én van multinationals tot aan lokale overheidsinstellingen.
Opdrachtgevers planning software

Wat zeggen onze opdrachtgevers?

''Planbizz heeft een aantal maanden bij Independer ondersteunt bij WFM. In deze periode hebben zij ons erg goed geholpen. Met hun kennis en inzichten hebben zij mooie stappen gezet op het WFM vlak. Met meerdere adviezen pakken wij nu ook door.''

interim planner
Sharony Hosman Manager Blije Klant Independer

''Planbizz heeft een jaar geholpen bij de Klantenservice van De Alliantie. Er is een nieuw forecastmodel en een gebruiksvriendelijk capaciteitsplan opgeleverd, de planningstool is opnieuw ingericht en het WFM-proces is beschreven. Planbizz is professioneel, waar ik als manager volledig op kon bouwen en vertrouwen en ik van harte kan aanbevelen.''

interim planner
Ingeborg Rijken Manager Klantenservice de Alliantie Woningcoöperatie de Alliantie

''Planbizz did an excellent job in setting up the systems, procedures and hire the right persons for the job. Rocco created an excellent team that performed right from the start.''

planning software
Remco Rijnhart Sales Value

''Planbizz heeft zijn kennis van wfm binnen de afdeling, maar ook met medewerkers en teamleiders gedeeld. Hierdoor is het veranderings- en wfm proces op een positieve manier vormgegeven waarbij Rocco zich als een betrouwbare en flexibele professioneel heeft ingezet.''

WFM manager
David van der Pouw Kraan Gemeente Amsterdam

''Mijn periode met Planbizz was verhelderend en leverde mij andere inzichten op in het WFM proces.''

Planner callcenter
Marcel van Amstelveen Waternet

''Planbizz heb ik tijdens mijn opdracht bij de Alliantie leren kennen als een vakkundig en professioneel. In alle rust en met de juiste elegance weet Planbizz als geen ander WFM te ontwikkelen, te implemteren en bij te sturen. Ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer samen te werken''

Planning software
Harm de Boer Alliantie

De voordelen volgens onze opdrachtgevers

planning software productie
  • Realiseert ambities
    Van besparing van kosten tot een hogere efficiëntie of klanttevredenheid - de juiste Workforce Planning software draagt bij aan de planningsambities van je organisatie
  • Onafhankelijk
    Onze planningsexperts zijn 100% onafhankelijk. Wij hebben geen contracten met softwareleveranciers. Alleen zo vinden we de best passende Workforce Planning software voor jouw organisatie
  • Voorkomt een verloren investering van tijd en geld
    Workforce Planning software aanschaffen doe je niet iedere dag. Met onze hulp vind je direct de best passende software voor jouw organisatie. Zo voorkom je een verloren investering van tijd én geld

Klaar voor de volgende stap bij jouw zoektocht naar Workforce Planning software voor onderwijs?

Download dan gratis onze Planbizz Arena en ontvang direct een totaaloverzicht van alle planning software aanbieders per branche. Als bonus ontvang je een checklist waarmee je de meest gemaakte fouten bij de zoektocht naar de best passende Workforce Planning software kunt voorkomen.

Overzicht van alle aanbieders
Planbizz Arena