Hoe hou je thuis de werkdruk in balans? 7 praktische tips

De laatste jaren is thuiswerken in toenemende mate populair geworden. Door technologische ontwikkelingen is het makkelijker dan ooit om effectief op afstand te werken. Bovendien is door de coronacrisis, en het gedwongen thuiswerken voor velen, vanuit huis werken nog meer gemeengoed geworden.

Nu heeft thuiswerken veel voordelen. Het werken wordt flexibeler, de zorgtaken in huis kunnen beter worden verdeeld, er is meer tijd beschikbaar voor familie en vrienden en de reistijden zijn niet langer meer een obstakel. Maar thuiswerken brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kan het lastiger zijn om zakelijk en privé gescheiden te houden en vormt de toegenomen werkdruk voor veel werknemers en werkgevers een fikse uitdaging. Want hoe hou je de werkdruk ook thuis in balans?

Werkdruk en de werkplek

In een onderzoek van het CNV geeft 34% van de ondervraagden aan dat de werkdruk door de coronacrisis hoger ligt dan ooit. Dit komt onder andere door de toename in werkdruk door ziekte uitval en ontslagen, maar ook door het vertroebelen van de grens tussen werktijd en privétijd. De angst van veel werkgevers dat thuiswerken leidt tot minder productiviteit en betrokkenheid blijkt dus zeer ongegrond te zijn. Werknemers ervaren juist meer werkdruk nu ze thuis werken. Een hoge werkdruk is niet per definitie slecht. Kortstondige stress kan de motivatie, prestatie en concentratie zelfs verbeteren. Langdurige en aanhoudende stress is echter een ander verhaal. Een te hoge werkdruk over een langere periode kan leiden tot langdurige stress, negatieve gevoelens, overbelasting en kan uiteindelijk zelfs een burn-out tot gevolg hebben. Het NCPSB rapporteert dat ruim 37% van de beroepsbevolking regelmatig niet in staat is om te werken door stressklachten, overspanning en/of een burn-out. We kunnen dus wel stellen dat een te hoge werkdruk een groot probleem is.

Helaas is uitval door stress, overspanning en burn-out nog steeds een toenemend probleem op de arbeidsmarkt. Het is daarom essentieel dat er meer aandacht komt voor deze klachten en voor de problemen die daardoor ontstaan. Alleen door inzicht te krijgen in deze situatie kan er werk worden gemaakt van deze problematiek. Gelukkig is er veel dat gedaan kan worden door de organisatie zelf om de werkdruk niet te hoog op te laten lopen. Zowel werkgevers als werknemers kunnen daarnaast stappen zetten om de werkdruk thuis in balans te houden. We geven je 7 praktische tips.

7 praktische tips om thuis de werkdruk in balans te houden

Stop overwerk

werkdruk thuis beheersenIn veel bedrijven is overwerken meer de norm dan een incidenteel iets geworden. Overwerk lijkt gelijk te staan aan verhoogde productiviteit, maar niets is minder waar. Meer werken betekent absoluut niet dat de uitkomst ook beter is. Overwerken kan zelfs leiden tot meer werkdruk en verhoogde stressniveaus. Om de balans tussen werk en privé te verbeteren, is het dus slim om overwerken actief af te raden of zelfs te stoppen. Door vanuit het management het overwerken te ontmoedigen, krijgen werknemers als het ware het gevoel dat het ‘oké’ is om zich aan hun vaste werkuren te houden.

Automatiseer

Op veel kantoren is het automatiseren van processen een doemscenario. Toch kan automatiseren veel bijdragen aan efficiënter werken en een betere balans tussen werk en privé. Op een werkdag gaat veel tijd verloren door klusjes die zich herhalen en overbodige taken. Door diverse processen te automatiseren, wordt tijd bespaard en blijft er meer tijd over voor nuttige zaken en deadlines. Als werkgever kan het automatiseren van bepaalde taken, zoals het beantwoorden van e-mails, het invoeren van nota’s en het uitwerken van teksten, gestimuleerd worden. Bovendien kunnen werkgevers, door het aanbieden van slimme softwareoplossingen, het automatiseren opnemen in het bedrijfsbeleid. Zo wordt communicatie, samenwerken, overleggen, plannen, calculeren en verwerken een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Bewaak de werk-privé balans

Eén van de grootste uitdagingen van thuiswerken is het waarborgen van de balans tussen het privéleven en het werkleven. Met een kantoor aan huis vloeien deze twee zaken makkelijk in elkaar over. Het is belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer het belang van deze balans blijven inzien en stimuleren. Hou een duidelijke afsluiting van de werkdag aan en perk de bereikbaarheid in om vrije tijd ook echt privétijd te laten zijn.

Teambuilding

Een goede onderlinge sfeer is heel belangrijk in een bedrijf. Tijdens het thuiswerken is er een reële kans op het verwateren van contacten tussen collega’s. Daarom is het extra belangrijk om te investeren in de teamsfeer door middel van teambuilding, teamactiviteiten en meetings. Dit alles kan gelukkig ook online worden georganiseerd waardoor teambuilding zelfs in deze tijden geen probleem is. Bovendien biedt het werknemers de kans om ook buiten de noodzakelijke telefoontjes en e-mails om contact te onderhouden met elkaar en eens een keer over andere dingen dan werk te praten. Dit stimuleert de collegialiteit, de productiviteit en de werksfeer.

Communicatie

Goede communicatie tussen werkgever en werknemer is essentieel. Door de lijnen kort te houden en managers beschikbaar te laten zijn voor het personeel, kunnen stressklachten al vroeg bespreekbaar worden gemaakt. Zo kunnen problemen omtrent de werkdruk en de dagindeling al vroeg worden gesignaleerd en worden verholpen. Goede communicatie bevordert de werksfeer, zelfs op afstand, en houdt werknemers en werkgevers tevreden.

Faciliteer de juiste thuiswerkplek

Het is voor werknemers belangrijk om een goede thuiswerkplek te creëren. Idealiter is dit een plek waar in rust kan worden gewerkt en waarbij rekening wordt gehouden met een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Een slechte werkhouding kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsklachten. De werkgever kan een thuiswerkplek faciliteren door het aanleveren van de juiste thuiswerk spullen, het aanbieden van een goed bureau en een goede bureaustoel en het beschikbaar stellen van een thuiswerkbudget. Workwize is gespecialiseerd in het aanleveren van alle thuiswerk producten en services. Via het platform kun je de inkoop van thuiswerkvoorzieningen centraliseren en stroomlijnen. Hiermee wordt de administratie voor de werkgever bespaard en kunnen de werknemers zelf op het platform de benodigde producten en services aanschaffen.

De juiste tools

Om efficiënt op afstand te kunnen werken en het contact met collega’s te kunnen onderhouden, zijn de juiste tools om thuis te werken noodzakelijk. Met goede plannings- en communicatiesoftware blijven de lijntjes kort en wordt op afstand werken met collega’s een stuk toegankelijker. Planbizz helpt bij het vinden en implementeren van de best passende planningssoftware voor elk bedrijf. Iedere organisatie is tenslotte anders en heeft andere behoeften op het gebied van planning. Goede planningssoftware vinden en implementeren is een goede stap richting efficiënt werken, zowel thuis als op kantoor.

Onze conclusie

Effectief thuiswerken valt of staat met goede communicatie en samenwerking. Het in balans houden van de werkdruk is tenslotte een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze new way of working heeft de toekomst. Het is ondenkbaar dat we na deze crisis weer allemaal fulltime op kantoor aan de slag gaan. Daarom is het essentieel om te investeren in effectief thuiswerken. Daar zijn op de lange termijn zowel de werkgever als de werknemer bij gebaat.


Over de auteurs

Deze blog is onderdeel van een reeks samenwerkingsblogs tussen Workwize en Planbizz. Workwize is hét platform waarmee jij het thuiswerken op een effectieve manier kan faciliteren. Planbizz biedt deskundige hulp bij de selectie, implementatie of beheer van Workforce Planning software. In dit artikel brengen we kennis bijeen om een bijdrage te leveren. Wij hebben dus geen commerciële samenwerking.  

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien