De voordelen van planning software voor de transport- en logistieksector

Waarom planning software voor transport? Transport is een sector waar veel wordt gepland op basis van efficiëntie. Niet alleen moet de inzet van voertuigen zo optimaal mogelijk zijn, er moet ook rekening gehouden worden met onder andere transportkosten. De soort en hoeveelheid ritten die je als transportorganisatie maakt, bepalen welke manier van plannen het meest efficiënt is. Meestal bepalen de orders die je binnenkrijgt het aantal ritten dat je zult moeten rijden. Vervolgens moeten deze ritten gekoppeld worden aan een voertuig en een chauffeur. Het gebruik van planning software biedt in de transport- en logistieksector kent meerdere voordelen. Behoud het […]

Waarom planning software voor transport?

Transport is een sector waar veel wordt gepland op basis van efficiëntie. Niet alleen moet de inzet van voertuigen zo optimaal mogelijk zijn, er moet ook rekening gehouden worden met onder andere transportkosten. De soort en hoeveelheid ritten die je als transportorganisatie maakt, bepalen welke manier van plannen het meest efficiënt is. Meestal bepalen de orders die je binnenkrijgt het aantal ritten dat je zult moeten rijden. Vervolgens moeten deze ritten gekoppeld worden aan een voertuig en een chauffeur. Het gebruik van planning software biedt in de transport- en logistieksector kent meerdere voordelen.

Behoud het overzicht

Het belangrijkste voordeel is dat planning software helpt om het overzicht te bewaren. Alle factoren die een rol spelen binnen je werkprocessen kunnen verzameld worden binnen één systeem. Vaak is planning software namelijk eenvoudig te koppelen aan andere software zoals je ordersysteem. Hierdoor worden orders automatisch doorgezet in je rittenplanning. Hierbij wordt rekening gehouden met je klantgegevens, beschikbaarheid van voertuigen en chauffeurs, diensttijden en andere afspraken. Door de integratie van al deze informatie behoud je overal en altijd het overzicht.

planning software transport overzicht

Krijg inzicht in je bedrijfsprocessen

Naast het feit dat planning software je het overzicht geeft dat je als transportbedrijf nodig hebt, biedt het ook veel inzichten. Zo is veel software in staat continu de meest efficiënte route te bepalen door middel van livetracking. Zo ben je verzekerd van de beste route, ook als er onverwachts iets tussendoor komt dat tot vertraging kan leiden. Planning software is daarnaast ultiem geschikt om je werkprocessen mee te analyseren. Veelvoorkomende oorzaken van vertraging, maar ook de tijd en kosten die verschillende orders en voertuigen met zich meebrengen, worden verzameld in één systeem. Door gebruik te maken van rapportages, biedt de software je zinvolle inzichten over je eigen bedrijfsprocessen en -kosten.

Verlaag je kosten

Planning software kan je transportorganisatie dus veel inzicht bieden. Dat leidt er weer toe dat je veel kosten kunt besparen. Vaak maakt deze software gebruik van algoritmes om de meest optimale route te kunnen bepalen. Daarbij wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van voertuigen en chauffeurs. Deze mogelijkheid kan bijdragen aan het verlagen van personeels- en transportkosten. Een efficiënte ritplanning kan bijvoorbeeld tot 15% lagere transportkosten leiden.

Bespaar tijd

Naast het feit dat planning software voor de transport veel kosten kan besparen, kan het je ook veel tijdwinst opleveren. Zoals genoemd kun je verschillende softwaresystemen koppelen om extra inzichten te krijgen in je bedrijfsprocessen, en deze waar nodig aan te scherpen. Daarnaast biedt veel software de optie tot automatisering, zoals automatische facturatie. Dat scheelt je organisatie ontzettend veel tijd. En doordat planning software vaak beter werkt naarmate je het langer gebruikt, kost het maken van bijvoorbeeld ritplanningen je steeds minder tijd. Het systeem vult namelijk het grootste deel van de informatie al voor je in.

planning software transport chauffeur

Medewerkers die weten waar ze aan toe zijn

Wanneer je als transportorganisatie meer overzicht hebt, zal dat ook leiden tot meer tevreden medewerkers. Chauffeurs weten dan namelijk vanaf het moment van inplannen tot het moment van aflevering waar ze aan toe zijn. Vaak kan een chauffeur via een boordcomputer alle gegevens inzien en bewerken, maar een app via smartphone of tablet behoort ook regelmatig tot de mogelijkheden. En omdat planning software het planningsproces vergemakkelijkt, is het voor planners onderling eenvoudiger elkaars werk over te nemen.

Tevreden klanten

Misschien wel een van de mooiste bijkomende voordelen van het gebruik van planning software voor transport, zijn tevreden klanten. Als je immers kunt waarmaken wat je belooft, zal dat zich uitwijzen in een hogere klanttevredenheid. Planning software biedt je daarbij de inzichten die je nodig hebt om helder en transparant te kunnen communiceren met je klanten. Ook de extra efficiëntie die het gebruik van software met zich meebrengt, zal positieve gevolgen hebben – zoals snelle leveringen. Dat zal de klanttevredenheid alleen nog maar verhogen.


Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.


 

Hoe kies je de beste planning software voor jouw transportorganisatie?

Planning software voor transport zorgt dus niet alleen voor meer overzicht én inzicht, je bespaart er ook tijd en geld mee. Dat zorgt weer voor meer tevreden medewerkers en klanten. Volop voordelen dus. Maar hoe maak je nou de keuze uit alle beschikbare planning software? Het aanbod is immers groot en je wilt geen tijd en geld investeren in een systeem dat uiteindelijk niet blijkt te passen bij jouw wensen, waardoor je het niet (optimaal) gaat gebruiken. Helaas is direct een advies doen van de beste planning software voor de transport- en logistieksector niet haalbaar. Elke organisatie heeft namelijk andere ambities, wensen en eisen.

Planbizz biedt uitkomst bij de complexe keuze voor planning software in de transport

Om een verloren investering van tijd en geld te voorkomen, biedt Planbizz daarom uitkomst. Onze ervaren planning experts ondersteunen je graag bij de complexe keuze en implementatie van planning software. Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!