Planning software voor de bouw: de voordelen

Als er één sector te noemen is waar veel mensen uit verschillende disciplines nodig zijn, dan is het wel de bouw. Het werken met een diverse groep aan vakmensen vraagt dan ook om een goede planning en een compleet overzicht. Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de bouwbedrijven regelmatig planningen niet haalt – en dat heeft te maken met onder- en overcapaciteit. Planning software voor de bouw kan deze problemen voorkomen. Hoe dat werkt, leggen we je uit in deze blog.

Waarom is een goede planning in de bouw essentieel?

Zoals gezegd is de bouw een sector waarbij strakke planningen essentieel zijn. Als bouwbedrijf werk je namelijk vaak op verschillende locaties (en vaak zijn dat ook nog eens locaties die ver uit elkaar liggen). Ook het personeelsbestand van de meeste bouwbedrijven is divers. Met een goede planning zorg je ervoor dat de juiste vakmensen op het juiste moment ingezet kunnen worden. Daarmee voorkom je dat projecten onnodig uitlopen. Daarnaast zijn er externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat de projectplanning niet gehaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan alle verschillende leveranciers waar je mee te maken krijgt binnen een project, elk met hun eigen werkwijze. Waar het ene materiaal al binnen twee weken geleverd kan worden, is het andere bijvoorbeeld pas leverbaar na twee maanden. Maar ook zaken als bouwvergunningen kunnen enorme vertraging opleveren voor een bouwproject. Om het overzicht te kunnen bewaren over al deze dingen, is een goede planning nodig.

 

De voordelen van planning software in de bouw

Een sterke planning realiseer je eenvoudig door middel van planning software. Hieronder zetten we de voordelen van planning software in de bouw op een rijtje:

1.   Meer overzicht

Door planningen te maken met planning software, krijg je als bouworganisatie nog meer overzicht over je lopende projecten. Doordat deze software vaak te integreren is met andere systemen, kan je nog nauwkeuriger bouwprojecten plannen. Welke medewerker is op welk moment waar nodig? En kan dat wel met de beschikbaarheid van onze medewerkers? Welke materialen hebben we nodig van welke leverancier? En welke levertijden horen daarbij? Allemaal informatie die verzameld kan worden binnen één overzichtelijk systeem.

planning software bouw kosten

2.   Besparing van tijd

Door middel van planning software kun je veel tijd en kosten besparen. Zo bevatten veel softwareprogramma’s automatische functies als urenregistratie. Na elke periode krijg je zo een duidelijk overzicht van de gewerkte uren. Met een koppeling aan je salarisadministratie zorg je er daarnaast voor dat de gewerkte uren automatisch uitbetaald worden. Opties als automatische facturatie zorgen er weer voor dat je weinig tijd kwijt bent aan het opstellen van facturen, uren en materiaalkosten kunnen automatisch worden ingeladen op een offerte of factuur en direct naar de klant worden verstuurd.

3.   Geen onnodige kosten

Een optie als urenregistratie kan de medewerker verantwoordelijk voor de planning veel tijd besparen. Daarnaast bespaart het ook onnodige kosten. Door middel van urenregistratie weet je bijvoorbeeld zeker dat je het juiste aantal uren uitbetaald. Maar ook wat betreft het besparen van andere kosten kan planning software in de bouw uitkomst bieden. Doordat je tijdens projecten al inzicht krijgt in het verbruikte budget, kun je makkelijker op tijd bijsturen – en zo onnodige kosten voorkomen.

4.   Meer inzicht

Naast het houden van overzicht, kan planning software in de bouw ook extra inzichten opleveren. Vaak bevat deze software namelijk de optie om rapportages te ontvangen. Bijvoorbeeld wat betreft de behaalde deadlines (en vooral wat betreft de deadlines die niet gehaald worden). Door middel van deze rapportages kan je analyseren waar de pijnpunten in je projectplanning liggen. Door helder te hebben wat de meest voorkomende oorzaken van vertraging zijn, voorkom je dat je dezelfde fouten blijft maken.

5.   Tevreden klanten en werknemersplanning software bouw tevreden klant en medewerker

Doordat planning software in de bouw meer overzicht biedt, kan er ook duidelijker naar klanten worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld over de status van een project. Veel software biedt zelfs de optie om informatie te delen met derden. Duidelijke communicatie zorgt weer voor tevreden klanten die weten waar ze aan toe zijn – zonder vervelende verrassingen achteraf zoals vertraging of extra kosten. Veel planning software biedt verder de optie om projectoverzichten ook beschikbaar te maken in een app. Zo kunnen medewerkers online bekijken wanneer ze ingepland staan voor welk project. Vaak kunnen ook verlofaanvragen binnen dezelfde app automatisch worden verwerkt. Op deze manier hebben medewerkers nog maar één systeem nodig waarbinnen alle voor hen relevante informatie is verzameld. Het bieden van overzicht leidt vanzelfsprekend tot meer tevreden werknemers. 

Welke planning software is het meest geschikt voor de bouw?

Nu je de voordelen van planning software voor de bouw hebt gelezen, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de meest geschikte software voor jouw situatie. Zelf op zoek gaan naar de beste software is een proces dat erg veel tijd kost. En blijkt het gekozen systeem achteraf toch niet helemaal te voldoen? Dan is het naast een verlies van tijd ook vaak verlies van geld. Daar zit je als organisatie niet op te wachten. Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke software het meest geschikt is voor jouw organisatie. Elke organisatie heeft namelijk andere ambities, wensen en eisen – afhankelijk van de bedrijfsvorm en het aantal medewerkers dat toegang moet krijgen tot de software. Die wensen en eisen maken dat de keuze voor planning software vraagt om advies van een expert.

Hulp nodig bij de complexe keuze voor planning software?

Hulp nodig bij de complexe en lastige keuze voor planning software voor jouw bouworganisatie? De experts van Planbizz adviseren je graag én ondersteunen je bij de implementatie van planning software. Bij Planbizz werken we met 100% onafhankelijke adviseurs met veel expertise en ervaring. Daarmee ben je als organisatie verzekerd van software die het best past bij jouw situatie – zonder daar zelf tijd aan kwijt te zijn.

Voorkom een foute keuze van planning software en bespaar jezelf een verloren investering van tijd en geld.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Het tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!

Op 2 april is het Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware 2024 gestart. Eindgebruikers, functioneel beheerders, leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de overheid en de zorg kunnen hierin aangeven wat er goed gaat en wat er beter kan in het gebruik van deze software. Met als doel: gezamenlijk toewerken naar planning- en roostersoftware die wél goed voor hen werkt.
Lees meerHet tweede Nationale Gebruikerstevredenheidsonderzoek planning- en roostersoftware is gestart!