3 tips voor draagvlak bij gebruikers van Workforce Planning software

De meest voorkomende valkuil bij de systeemselectie, implementatie en applicatiebeheer van Workforce Planning software, is het negeren van gebruikers. Het gevolg hiervan is dat de software verkeerd, of zelfs niet, wordt gebruikt. Het is dus uiterst belangrijk om draagvlak te creëren.

Hierbij drie tips hoe je dit als werkgever kunt realiseren:

1) Informeer de gehele organisatie – Informeer alle gebruikers over het nut van de verandering. Richt je vooral op het ‘waarom’ van de verandering. Welk doel willen wij realiseren? Wat is de noodzaak ervan? Wat gaat het de gebruikers opleveren? Hoe gaan we dit resultaat behalen? Leg ook vooral uit hoe zij een bijdragen hieraan kunnen leveren. Dit versterkt de betrokkenheid en zal de weerstand beperken.

2) Betrek de key-users – De key-users van de Workforce Planning software, zijn de ervaren gebruikers die een grote invloed hebben op het succes van de verandering. Betrek hen dus intensief bij het proces. Laat hen input leveren en neem ze mee in de besluitvoering. Hierdoor creëer je verantwoordelijkheid en worden zij de ambassadeurs voor de verandering

3) Borg de werkprocessen –  Na de implementatie van de best passende Workforce Planning software, is het belangrijk om de nieuwe werkprocessen goed te beheren. Documentatie is voor iedere gebruiker in de organisatie van essentieel belang. Zo zorg je dat alle (nieuwe) gebruikers optimaal met de Workforce Planning software kunnen werken. Dit vergroot zowel de medewerkertevredenheid als de -betrokkenheid.

Door de bovenstaande tips in praktijk te brengen, kun je samen met de gebruikers in de gehele organisatie het veranderproces tot een groot succes maken. Nieuwsgierig naar meer tips voor het creëren van draagvlak bij de systeemselectie, implementatie en applicatiebeheer van de best passende Workfroce Planning software voor jouw organisatie? Plan dan direct een gratis ambitiegesprek in. Wij denken graag met je mee.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien