Zelfroosteren door middel van planning software

Wat is zelfroosteren?

Zelfroosteren is een term die je de laatste jaren steeds meer hoort. Organisaties veranderen en medewerkers hebben steeds meer behoefte aan flexibele manieren van werken. Zelfroosteren faciliteert dat flexibele werken maar kent meerdere vormen. Zelfroosteren is een term die op verschillende manieren gebruikt wordt. In de basis betekent het: het zelfstandig bepalen van het werkrooster (vandaar ook zelf – roosteren). Medewerkers krijgen zo dus meer invloed op hun eigen inzetbaarheid. In de praktijk is zelfroosteren vaak meer een vorm van ‘mee’-roosteren, omdat er eerst kaders worden bepaald door bijvoorbeeld de planner in een organisatie.

Verschillende vormen van zelfroosteren

Zelfroosteren kent meerdere vormen en gradaties. Hieronder bespreken we die gradaties in volgorde van weinig inspraak voor medewerkers tot veel inspraak:

1. Ruilen nadat het rooster gemaakt is

Medewerkers kunnen in dit geval alleen het werkrooster beïnvloeden door geplande diensten met elkaar te ruilen. Dit is de gradatie van zelfroosteren met de minste flexibiliteit voor medewerkers.

3. Voorkeursrooster

Bij het voorkeursrooster wordt vaak een puntensysteem gebruikt. Beschikbaar zijn voor minder populaire diensten (zoals late of nachtdiensten) levert medewerkers meer punten op. Zo hebben zij hier voor een groot deel zelf invloed op hun beschikbaarheid.

5. Matching

Matching lijkt op het intekenrooster. Het verschil zit ‘m echter in het feit dat de diensten niet vast staan. De planner geeft alleen de bezettingseisen per dag en de duur van de diensten aan. Medewerkers kunnen vervolgens hun voorkeur voor werkdagen en tijden invullen. Vervolgens gaat de planner op zoek naar matches.

2. Vast rooster dat herhaald wordt

Wanneer het werkaanbod vrij voorspelbaar is, kan een organisatie gebruik maken van een vast rooster dat herhaald wordt. Medewerkers geven hierbij alleen hun beschikbaarheid door en weten dus altijd wanneer ze moeten werken.

4. Intekenrooster

Het intekenrooster wordt ook wel shiftpicking genoemd. Hierbij worden diensten, vastgesteld door een planner, aangeboden aan medewerkers. Zij kunnen zich hier vervolgens op inschrijven. De diensten die overblijven worden vervolgens verdeeld over alle medewerkers.

6. Zelfroosteren

Bij zelfroosteren mogen medewerkers zelf hun rooster maken. Vanuit de organisatie worden minimale en maximale bezettingseisen gegeven. Vervolgens mogen medewerkers per afdeling of team zelf hun rooster samenstellen.

7. Participerend plannen

Participerend plannen richt zich niet alleen op de wensen van medewerkers, maar kijkt ook naar de capaciteit die nodig is om efficiënt te kunnen werken. Als werkgever ben je hierbij leidend in het bepalen van de spelregels voor het zelfroosteren van medewerkers.

Wat zijn de voordelen van zelfroosteren?

Hogere tevredenheid onder medewerkers

Een van de grootste voordelen van zelfroosteren is dat het de tevredenheid van medewerkers enorm doet stijgen. Zij hebben voortaan meer autonomie en kunnen zelf bepalen wanneer ze willen werken. Dat draagt ook bij aan het imago van jouw organisatie. Het werken met zelfroosteren maakt een organisatie namelijk vaak aantrekkelijker voor specifieke groepen zoals jonge ouders.

Hogere productiviteit

Medewerkers die tevreden zijn met hun werk, zullen door zelfroosteren een stuk productiever werken. Daarnaast kost het maken van de planning een stuk minder tijd.

Hogere klanttevredenheid

Al deze voordelen uiten zich vervolgens ook in een hogere klanttevredenheid. Zelfroosteren maakt het namelijk soms mogelijk om met ruimere openingstijden te werken. Ook komen productieve en tevreden medewerkers beter over op klanten dan medewerkers die tegen hun zin in op vaste tijden moeten werken.

Minder ziekteverzuim

Doordat medewerkers meer autonomie ervaren wat betreft het inplannen van hun werk, ontstaat er een betere balans tussen werk en privé. Het grootste voordeel daarvan voor jouw organisatie? Minder ziekteverzuim!

Meer flexibiliteit

Daarnaast maakt zelfroosteren medewerkers én de organisatie waarin zij werken een stuk flexibeler. Zelfroosteren vereist namelijk denken op de lange termijn. Welke personeelscapaciteit hebben we de komende maanden of jaren nodig? Alleen door dat lange termijn denken is het mogelijk om continu vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Zelfroosteren: het belang van de juiste planning software

Om van zelfroosteren een succes te maken is de juiste planning software essentieel. Hierin kunnen medewerkers niet alleen hun beschikbaarheid aangeven, ook een eventueel puntensysteem wordt hierin automatisch bijgehouden. Door middel van een online portaal of app kunnen medewerkers vervolgens overal en altijd hun rooster bekijken (en beheren). De juiste planning software helpt de planner om hierbij het overzicht te bewaren.

Een overzicht van alle planning software voor zelfroosteren?

Download gratis onze Planbizz Arena en ontvang direct een overzicht van alle planning software aanbieders per branche. Als bonus ontvang je een checklist waarmee je de meest gemaakte fouten bij de zoektocht naar de juiste Workforce Planning software kunt voorkomen.

Wij helpen je bij de zoektocht naar de juiste Workforce Planning software voor zelfroosteren

Maar welke planning software is nou het meest geschikt voor zelfroosteren? Het vinden van de best passende planning software is best lastig. Het aanbod van planning software leveranciers is enorm en de selectie van software vereist specifieke kennis en ervaring. Niet vreemd dus dat het grootste gedeelte van de selectietraject mislukt. En een mislukt traject betekent niet alleen veel frustratie maar ook een verloren investering van tijd en geld.

De best passende Workforce Planning software vinden voor het zelfroosteren van jouw organisatie? En een verloren investering van tijd en geld voorkomen? De 100% onafhankelijke planningsexperts van Planbizz helpen je graag bij de zoektocht van Workforce Planning software.

Wij ondersteunen deze werkgevers

Wij begeleiden onafhankelijk grote organisaties in uiteenlopende branches bij de automatisering van hun complexe planningsprocessen. Van Klant Contact Centers tot aan zorginstellingen én van multinationals tot aan lokale overheidsinstellingen.

De klantwaarden volgens onze opdrachtgevers

Objectief

Onze experts zijn 100% onafhankelijk. Wij ontvangen geen enkele vergoeding van softwareleveranciers. Hiermee ben je verzekerd dat het realiseren van de organisatie-ambities het uitgangspunt is.

Bespaar tijd en geld

Workforce Planning software inkopen, implementeren en beheren doe je niet iedere dag. Onze experts nemen deze complexe processen doeltreffend uithanden. Hiermee bespaar je een verloren investering van tijd én geld.

Realiseer ambities

Kostenbesparing, een hogere efficiëntie of een toename van medewerker- of klanttevredenheid – de juiste Workforce Planning software draagt bij aan de planningsambities van je organisatie.

Een mislukte aanschaf van Workforce Planning software voor zelfroosteren voorkomen?

Een mislukte aanschaf van Workforce Planning software voor zelfroosteren voorkomen en jezelf een verloren investering van tijd en geld besparen? Download dan gratis onze Planbizz Arena en ontvang direct een overzicht van alle planning software aanbieders per branche. Als bonus ontvang je een checklist waarmee je de meest gemaakte fouten bij de zoektocht naar de juiste Workforce Planning software kunt voorkomen.