Hoe hou je je aan de planning als het hele team ergens anders werkt?

Door de coronacrisis heeft remote werken een enorme toevlucht genomen. Met uitzonderingen daar gelaten, zijn de meeste organisaties inmiddels overtuigd van de kracht van (deels) thuiswerken. Maar hoe hou je je aan de planning wanneer het hele team ergens anders werkt? We delen onze tips.

Thuiswerken vs remote werken

Steeds vaker hoor je het woord ‘remote’ wanneer het gaat om thuiswerken. Strikt genomen is remote werken echter niet precies hetzelfde als thuiswerken. Remote werken betekent namelijk dat je waar dan ook ter wereld kunt werken en dus ook zelf je werktijden bepaalt. Veel bedrijven die remote werken hebben zelfs geen kantoor en medewerkers werken overal ter wereld. Maar remote werken kan ook dichterbij huis, bijvoorbeeld vanuit je eigen zolder of werkkamer. Thuiswerken kan je dus zien als een vorm van remote werken, maar geheel remote werken omvat veel meer dan alleen thuiswerken.

Thuiswerken een blijvertje

Terug naar thuiswerken. Het grootste deel van ons zal binnenkort weer terugkeren naar kantoor. Toch is de verwachting dat ook thuiswerken een blijvertje is. Uit onderzoek van TNO blijkt zelfs dat het grootste gedeelte van de werknemers een voorkeur heeft voor een combinatie van op kantoor en thuiswerken. Die combinatie heeft namelijk meerdere voordelen. En hoewel je ze waarschijnlijk inmiddels aan den lijve hebt ondervonden, zetten we ze toch even op een rijtje.

Hogere productiviteit

Ten eerste zorgt (deels) thuiswerken voor een hogere productiviteit. Je kunt je immers vol richten op je werk wanneer je thuiswerkt, terwijl je op kantoor meer tijd kunt besteden aan overleggen en sociale contact met collega’s. Door je werkzaamheden te verdelen, kun je productiever zijn wanneer dat ook echt nodig is.

Betere werk/privébalans

Daarnaast zorgt de combinatie van thuis en op kantoor werken voor een betere werk/privébalans. Thuiswerken brengt immers geen reistijd met zich mee, waardoor je meer tijd hebt om te besteden aan andere zaken, zoals je gezin, hobby’s of sport. Wel kan het lastig zijn om thuis de grens tussen werk en privé te bewaken. Juist daarom is een combinatie met op kantoor werken ideaal. Werk je immers een paar dagen per week op kantoor, dan ben je ook echt thuis wanneer je thuis komt.

Tevreden medewerkers

Voortvloeiend uit de bovenste twee voordelen komt het derde voordeel: een combinatie van op kantoor en thuiswerken zorgt voor meer tevreden medewerkers. Productiever zijn én een betere balans tussen werk en privé verhogen namelijk vanzelf de tevredenheid van je personeel. Tel daarbij op de vrijheid om je eigen tijd in te delen en je medewerkers zullen niet alleen productiever maar ook een stuk gelukkiger zijn.

Op zoek naar de juiste thuiswerkvoorzieningen

Op zoek naar goede thuiswerkvoorzieningen voor jouw medewerkers? Op het platform van Workwize bepaal je eenvoudig een budget per medewerker. Ook kan je een lijst samenstellen met producten waaruit gekozen kan worden. Jouw medewerkers kunnen vervolgens op één plek al hun thuiswerkvoorzieningen bestellen. Bureaus, stoelen of notitieblokken – je vindt het er allemaal.

planning software thuiswerkenEen combinatie die werkt

De combinatie tussen op kantoor en thuis werken lijkt dus ideaal, vooral voor je medewerkers. Hoewel een combinatie niet op elke werkplek mogelijk is, geeft ruim 59% van de werkgevers ook de voorkeur aan een combinatie. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n combinatie van thuis en op kantoor werken ook echt succesvol is? En hoe zorg je ervoor dat de planning nageleefd wordt? We geven vier randvoorwaardes.

Het belang van planning

Ten eerste is natuurlijke een goede planning belangrijk. Eigenlijk vraagt iedere vorm van werken (of het nu thuis is of op kantoor) vraagt om planning. Zeker in organisaties waar in projecten wordt gewerkt, productiebedrijven of afdelingen voor klantcontact. Maar een goede planning is ook essentieel voor teams waarin mensen meer zelfstandig werken. Een goede planning wordt niet alleen gebaseerd op ervaringen uit het verleden, maar houdt ook zeker rekening met voorspellingen over het verwachte werkaanbod en de personeelscapaciteit.

De juiste planning software

Het geheim achter een goede planning? De juiste planning software! Maar de best passende software voor jouw organisatie vinden kan best een uitdaging zijn. Iedere organisatie heeft andere wensen en eisen en het aanbod is enorm. Bovendien vereist de selectie en implementatie van planning software specifieke kennis en ervaring. Een mislukt traject kost niet alleen veel tijd en geld, het levert ook veel frustratie op. Die verloren investering van tijd en geld voorkomen? Schakel de hulp in van de onafhankelijke experts van Planbizz.

Communicatie is key

Een andere belangrijke voorwaarde is communicatie. Wat heb je aan een goede planning als die niet bij iedereen duidelijk is? Precies, niks. Maar goede communicatie gaat verder dan alleen de planning bekendmaken. Juist in de combinatie van op kantoor en thuiswerken draait het namelijk ook om duidelijkheid. Wat zijn de verwachtingen? Moet er thuis net zoveel geleverd worden als op kantoor? Mag er flexibel met de planning om gegaan worden? Of juist niet? Het is onwijs belangrijk dat hier duidelijkheid over is. En verandert er iets? Communiceer dat dan ook op tijd.

Vertrouwen

Naast communicatie draait het ook om vertrouwen. Waar we op kantoor onze collega’s in de gaten kunnen houden, werkt dat thuis net eventjes iets anders. De afgelopen maanden hebben gelukkig uitgewezen dat ook thuis gewoon netjes doorgewerkt kan worden. Als manager is vertrouwen dus wel op zijn plek. En dat heeft weer een positief effect op je medewerkers.

Flexibiliteit

Hoe mooi een planning ook kan zijn, sommige dingen zijn niet te overzien. Daarbij is niet alles te plannen. De laatste voorwaarde om succesvol thuis en op kantoor te werken is flexibiliteit. Flexibiliteit wanneer een werkdag er toch anders uit komt te zien dan verwacht maar ook de flexibiliteit om überhaupt te kunnen kiezen voor welke werkplek je vandaag kiest.  Niet elke medewerker zal kunnen afwijken van de gemaakte planning, maar ook dan is flexibiliteit mogelijk.


Over de auteurs

Deze blog is onderdeel van een reeks samenwerkingsblogs tussen Workwize en Planbizz. Workwize is hét platform waarmee jij het thuiswerken op een effectieve manier kan faciliteren. Planbizz biedt deskundige hulp bij de selectie, implementatie of beheer van Workforce Planning software. In dit artikel brengen we kennis bijeen om een bijdrage te leveren. Wij hebben dus geen commerciële samenwerking.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien