Hoe pas je BiSL toe voor Workforce Planning software?

BiSL is een bekend framework voor de uitvoering van functioneel beheer. Dat maakt dit raamwerk relevant voor organisaties die informatiesystemen zoals Workforce Planning software gebruiken.

In een ideale situatie is deze software geselecteerd en geïmplementeerd aan de hand van belangrijke BiSL-principes. In dit artikel lees je wat BiSL precies is en hoe je het kunt toepassen om meer uit je Workforce Planning software te halen.

 

Wat is BiSL?

BiSL staat voor Business Information Services Library en wordt gezien als dé standaard om invulling te geven aan functioneel beheer. De focus ligt hierbij op de gebruikersorganisatie, die bedrijfsapplicaties waaronder Workforce Planning software gebruikt om dagelijkse taken beter en efficiënter uit te voeren.

Omdat de gebruiker bij BisL centraal staat, draait het in dit framework sterk om het optimaliseren van de informatievoorziening. Dit is in het belang van de individuele gebruiker, maar ook in dat van de overkoepelende organisatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vanuit een gebruiksoptiek vertalen van behoeften in het bedrijfsproces naar concrete ICT-oplossingen.

Het streven naar een betere informatievoorziening en effectievere ICT-oplossingen maakt BiSL bij uitstek geschikt voor organisaties die op dit vlak een helder langetermijnplan hebben. Dit zijn veelal middelgrote of grote organisaties die op zoek zijn naar een bewezen leidraad voor functioneel beheer en die reeds werken met of behoefte hebben aan Workforce Planning software.


Wil je direct een verloren investering van tijd en geld besparen bij het functioneel beheer van Workforce Planning software? Download dan gratis onze whitepaper met daarin de valkuilen en tips.


 

Hoe werkt het toepassen van BiSL?

Het BiSL-raamwerk bestaat uit drie niveaus, waarin respectievelijk richtinggevende, sturende en uitvoerende processen worden beschreven. Op richtinggevend niveau wordt de invulling van de informatievoorziening op lange termijn bepaald. Ook worden plannen gemaakt voor een effectieve inrichting en afstemming van belangrijke processen en informatiesystemen in de organisatie.

Het sturende niveau is de brug tussen deze toekomstvisie en de uitvoerende processen. Op dit niveau draait het om het in kaart brengen van onder meer kosten en baten, kwaliteit van de informatievoorziening en afspraken met leveranciers zoals die van de Workforce Planning software. Uiteindelijk resulteert dit in een concrete planning van activiteiten binnen de organisatie.

Het uitvoerende niveau is de onderste laag in het BiSL-framework en richt zich op het dagelijkse gebruik van de informatievoorziening. Gebruikers worden hierbij ondersteund middels training, documentatie, nieuwsbrieven en afhandeling van vragen en feedback. Ook het vormgeven en doorvoeren van veranderingen in het functioneel beheer is onderdeel van dit uitvoerende proces.

 

Waarom BiSL toepasssen bij Workforce Planning software?

Organisaties die werken met Workforce Planning software zijn gebaat bij een goed functioneel beheer van de informatievoorziening. BiSL biedt een solide raamwerk waarop dit soort organisaties verder kunnen bouwen en heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. De voordelen van het toepassen van BiSL zijn dan ook legio.

Niet alleen krijgt een organisatie dankzij toepassing van dit raamwerk duidelijk inzicht in de kosten, maar ook in de opbrengsten van applicaties zoals de Workforce Planning software. Hierbij krijgen gebruikers een betere ondersteuning en kunnen ze met hun vragen of klachten altijd terecht bij een deskundig en behulpzaam functioneel beheerder.

Dankzij BiSL zijn er bovendien niet alleen voordelen op korte termijn, maar ook op lange termijn voelbaar in de hele organisatie. Zo is er meer duidelijkheid over geplande wijzigingen in de informatievoorziening en worden hier zoveel mogelijk eindgebruikers bij betrokken. Hierdoor ontstaat er intern meer draagvlak voor vernieuwing en verloopt de implementatie vlekkeloos.

 

Meer weten over BiSL en Workforce Planning software?

Planbizz helpt grote organisaties binnen uiteenlopende sectoren al jarenlang bij het functioneel beheer van Workforce Planning software. Dankzij onze unieke kennis van BiSL in de context van verschillende branches kunnen we ook jouw organisatie helpen om meer uit de informatievoorziening te halen. Nieuwsgierig? Plan een virtueel ambitiegesprek in en ontvang vrijblijvend advies op maat.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is oprichter en objectieve expert bij Planbizz. Ruim 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om het maximale uit workforce planning software te halen. Naast zijn passie voor het ondernemerschap, heeft hij een grote liefde voor praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

In veel branches die planning software gebruiken, wordt gewerkt met data over de organisatie en haar medewerkers. Denk hierbij alleen al aan de gezondheidszorg en overheid. Ongeautoriseerde toegang tot deze gegevens kan leiden tot mutatie van belangrijke bedrijfsdata of problemen met het functioneren van de software. In dit artikel bespreken we wat een goed beheer van gebruikersautorisaties in planning software zo belangrijk maakt en waarom veel organisaties op dit gebied steken laten vallen.
Lees meer
Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Veel organisaties hebben moeite om het maximale uit planning software te halen. Vaak ligt onvoldoende kennis bij roosteraars en andere relevante gebruikers hieraan ten grondslag. Zonder de juiste kennis van een planningspakket verlopen organisatieprocessen ten aanzien van roostering en planning stroever, met als gevolg een lagere productiviteit en medewerkerstevredenheid. Hieronder leggen we uit hoe het goed inrichten van functioneel beheer dit probleem oplost door kennisverbetering bij planners en roosteraars te bevorderen.
Lees meer
Jetty Huberts

Expert Aan Het Woord Jetty Huberts

Planbizz helpt organisaties in de gezondheidszorg en publieke sector bij de selectie, inkoop, implementatie en het functioneel applicatiebeheer van planning- en roostersoftware. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe bevalt het werken bij Planbizz? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je onze planning experts. Met in deze editie: Jetty Huberts.
Lees meer