Hoe pas je BiSL toe voor Workforce Planning software?

BiSL is een bekend framework voor de uitvoering van functioneel beheer. Dat maakt dit raamwerk relevant voor organisaties die informatiesystemen zoals Workforce Planning software gebruiken.

In een ideale situatie is deze software geselecteerd en geïmplementeerd aan de hand van belangrijke BiSL-principes. In dit artikel lees je wat BiSL precies is en hoe je het kunt toepassen om meer uit je Workforce Planning software te halen.

 

Wat is BiSL?

BiSL staat voor Business Information Services Library en wordt gezien als dé standaard om invulling te geven aan functioneel beheer. De focus ligt hierbij op de gebruikersorganisatie, die bedrijfsapplicaties waaronder Workforce Planning software gebruikt om dagelijkse taken beter en efficiënter uit te voeren.

Omdat de gebruiker bij BisL centraal staat, draait het in dit framework sterk om het optimaliseren van de informatievoorziening. Dit is in het belang van de individuele gebruiker, maar ook in dat van de overkoepelende organisatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vanuit een gebruiksoptiek vertalen van behoeften in het bedrijfsproces naar concrete ICT-oplossingen.

Het streven naar een betere informatievoorziening en effectievere ICT-oplossingen maakt BiSL bij uitstek geschikt voor organisaties die op dit vlak een helder langetermijnplan hebben. Dit zijn veelal middelgrote of grote organisaties die op zoek zijn naar een bewezen leidraad voor functioneel beheer en die reeds werken met of behoefte hebben aan Workforce Planning software.


Wil je direct een verloren investering van tijd en geld besparen bij het functioneel beheer van Workforce Planning software? Download dan gratis onze whitepaper met daarin de valkuilen en tips.


 

Hoe werkt het toepassen van BiSL?

Het BiSL-raamwerk bestaat uit drie niveaus, waarin respectievelijk richtinggevende, sturende en uitvoerende processen worden beschreven. Op richtinggevend niveau wordt de invulling van de informatievoorziening op lange termijn bepaald. Ook worden plannen gemaakt voor een effectieve inrichting en afstemming van belangrijke processen en informatiesystemen in de organisatie.

Het sturende niveau is de brug tussen deze toekomstvisie en de uitvoerende processen. Op dit niveau draait het om het in kaart brengen van onder meer kosten en baten, kwaliteit van de informatievoorziening en afspraken met leveranciers zoals die van de Workforce Planning software. Uiteindelijk resulteert dit in een concrete planning van activiteiten binnen de organisatie.

Het uitvoerende niveau is de onderste laag in het BiSL-framework en richt zich op het dagelijkse gebruik van de informatievoorziening. Gebruikers worden hierbij ondersteund middels training, documentatie, nieuwsbrieven en afhandeling van vragen en feedback. Ook het vormgeven en doorvoeren van veranderingen in het functioneel beheer is onderdeel van dit uitvoerende proces.

 

Waarom BiSL toepasssen bij Workforce Planning software?

Organisaties die werken met Workforce Planning software zijn gebaat bij een goed functioneel beheer van de informatievoorziening. BiSL biedt een solide raamwerk waarop dit soort organisaties verder kunnen bouwen en heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. De voordelen van het toepassen van BiSL zijn dan ook legio.

Niet alleen krijgt een organisatie dankzij toepassing van dit raamwerk duidelijk inzicht in de kosten, maar ook in de opbrengsten van applicaties zoals de Workforce Planning software. Hierbij krijgen gebruikers een betere ondersteuning en kunnen ze met hun vragen of klachten altijd terecht bij een deskundig en behulpzaam functioneel beheerder.

Dankzij BiSL zijn er bovendien niet alleen voordelen op korte termijn, maar ook op lange termijn voelbaar in de hele organisatie. Zo is er meer duidelijkheid over geplande wijzigingen in de informatievoorziening en worden hier zoveel mogelijk eindgebruikers bij betrokken. Hierdoor ontstaat er intern meer draagvlak voor vernieuwing en verloopt de implementatie vlekkeloos.

 

Meer weten over BiSL en Workforce Planning software?

Planbizz helpt grote organisaties binnen uiteenlopende sectoren al jarenlang bij het functioneel beheer van Workforce Planning software. Dankzij onze unieke kennis van BiSL in de context van verschillende branches kunnen we ook jouw organisatie helpen om meer uit de informatievoorziening te halen. Nieuwsgierig? Plan een virtueel ambitiegesprek in en ontvang vrijblijvend advies op maat.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien