e-HRM: innovatie en disruptie van HRM-software

Tegen 2021 zal in totaal 73% van alle bedrijfsprocessen binnen Nederlandse bedrijven gedigitaliseerd zijn, zo blijkt uit de Digitaliseringsindex van 2018. Hierbij gaat het om een veelheid aan verschillende processen: administratie, urenregistratie, accountancy, salarisverwerking en ga zo maar door. Deze digitaliseringsslag die gemaakt wordt binnen organisaties speelt ook een steeds grotere rol binnen HR-afdelingen.

We zien hier e-HRM ontstaan: de elektronische variant van HRM, waarbij personeelsactiviteiten ondersteund worden door geautomatiseerde systemen. E-HRM software wordt inmiddels in steeds meer organisaties gebruikt, en met effect: het maakt processen efficiënter, goedkoper en betrouwbaarder. Daarnaast geeft het ook HR-personeel de ruimte om zich weer meer te concentreren op de mensen in het bedrijf, in plaats van de administratieve taken.

Innovatie in het veld van e-HRM

Dankzij de groeiende vraag naar e-HRM systemen is er een grote hoeveelheid software op de markt. Echter, veel van deze systemen zijn gebaseerd op een centraal management: ze ontwikkelen een grote database die door de centrale HR-afdeling van de organisatie gebruikt kan worden om processen top-down aan te sturen. Op dit moment zien we echter dat binnen de HR een bottom-up approach steeds gangbaarder wordt. Medewerkers krijgen steeds meer verantwoordelijkheid op het gebied van hun eigen prestaties en inzetbaarheid. Zo zien we bijvoorbeeld planningssoftware waarmee medewerkers zelf diensten inplannen, apps waarmee ze de gewerkte uren bijhouden, en ga zo maar door. In deze bottom-up approach wordt juist eigenaarschap en actie van de medewerker zelf gestimuleerd. Innovatie binnen de e-HRM richt zich dan ook steeds meer op tools die uitgaan van de medewerker.

In lijn met dit nieuwe bottom-up perspectief dat uitgaat van de medewerker, zijn de nieuwe e-HRM innovaties vaak gericht op mobiel gebruik. Kenners voorspellen zelfs dat alle interactie met medewerkers op den duur via mobiele telefoons zal plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn apps die constante feedback tussen werkgever en werknemer mogelijk maken en apps die focussen op het in kaart brengen van organisatiecultuur. Ook wordt werk-privé balans als steeds belangrijker gezien (zoals te lezen in onze blogs over zelfroosteren en duurzame inzetbaarheid), en worden er dus zelfs apps ontwikkeld die de werk-privé balans monitoren en verbeteren middels persoonlijke adviezen.

Disrupties binnen e-HRM

Zoals te zien in deze voorbeelden worden momenteel veel innovatieve tools ontwikkeld met de focus op de individuele medewerker. Echter, om nog een stap verder te gaan in innovatieve oplossingen, hebben we volgens sommige kenners ‘disruptie’ nodig. Disrupties zijn ontwikkelingen die het heersende denkbeeld in het veld veranderen: ze veranderen de manier waarop HR invulling geeft aan haar rol. Hieronder vind je voorbeelden van disruptieve ideeën waar nu over nagedacht wordt. Op de langere termijn is het waarschijnlijk dat nieuwe e-HRM software in gaat spelen op deze disruptieve denkbeelden.

Samenwerken, psychologie en netwerkende teams

Een eerste voorbeeld is een nieuwe focus op relaties en samenwerking tussen medewerkers, in plaats van op de individuele medewerker. E-HRM tools zullen dan bijvoorbeeld gaan over wederzijdse versterking in plaats van individuele prestaties. Een tweede voorbeeld is dat nu onderzoek gedaan wordt naar of cognitieve ontwikkelingspsychologie een rol kan gaan spelen binnen e-HRM. Als dat nuttig blijkt te zijn, zullen tools bijvoorbeeld meer gericht worden op hoe medewerkers beslissingen nemen en hoe medewerkers hun aandacht verdelen. Een derde disruptie waar over nagedacht wordt is een nieuwe visie op leiding geven, waarin de focus van hiërarchisch en coachend leiderschap verschuift  naar een focus op sturing op netwerkende teams.

Voorspellen als uitdaging

Kortom, de wereld van de HRM is vol met snelle ontwikkelingen die het veld blijven veranderen. Dat e-HRM in de toekomst nog groter wordt, dat staat vast. De in deze blog beschreven nieuwe richtingen zullen waarschijnlijk de aankomende jaren zichtbaar worden in nieuwe tools die op de markt komen. Maar: het voorspellen van innovatie blijft altijd een uitdaging.

Ook Workforce Planning software is een belangrijk onderdeel binnen e-HRM en is volop in ontwikkeling. Benieuwd wat planningsoftware voor jou kan betekenen?  Bekijk dan de volgende blog en ontdek meer.

Benieuwd naar alle aanbieders van Workforce Planning software? Download dan gratis onze Planbizz Arena.

Over de auteur

Rocco Agterberg

Een ondernemer met een missie. In 2035 werkt elke maatschappelijke organisatie tevreden met workforce planning- en roostersoftware. Als objectieve expert help ik hen al ruim 15 jaar om deze software optimaal te benutten. Naast mijn passie voor ondernemerschap, ben ik ook een liefhebber van praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Als je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Met één druk op de knop 80% van de roosters gevuld hebben. Zo zou het moeten zijn. Maar in de praktijk wordt dit percentage vaak bij lange na niet gehaald. Dat komt mede omdat veel zorgorganisaties niet alle functionaliteiten benutten die een pakket als OWS biedt. Als functioneel consultant helpt functioneel consultant Simon Roosien om eruit te halen wat erin zit. In dit artikel lees je meer over zijn visie.
Lees meerAls je denkt: ‘dit draait wel goed’, dan loop je achter de feiten aan.

Expert Aan Het Woord Simon Roosien

'Planbizz sluit aan bij wie ik ben.' Simon Roosien groeide thuis op met motoren, in zijn werk groeide hij ‘op in de zorg’. Daardoor kent hij het pakket OWS van binnen en van buiten. Nu staat hij klaar om de opdrachtgevers van Planbizz te leren kennen en hen te helpen om met zo min mogelijk inspanning goede roosters te maken. Want de tijd die daardoor overblijft, kan in de zorg goed besteed worden.
Lees meerExpert Aan Het Woord Simon Roosien