planning software

Lancering Planbizz Arena en 3 trends in HR-technologie – in gesprek met Mark van Assema

Bij Planbizz zijn we graag op de hoogte van wat er speelt op de markt van HR-technologie. Wij helpen organisaties bij de complexe selectie en implementatie van de juiste Workforce Planning software en de ambities van onze opdrachtgevers zijn daarbij leidend.

Voor ons is het dus van belang de ontwikkelingen in de wereld van HR-technologie goed in de gaten te houden. Een goede reden om Mark van Assema, oprichter van #HRTech Review, uit te nodigen voor een rondetafelgesprek tijdens onze laatste expertbijeenkomst. Samen met Mark lanceren wij onze gezamenlijke Planbizz Arena en bespreken we de trends binnen HR-technologie.

#HRTech Review

#HRTech Review is een platform dat alle aanbieders van software en digitale tools op HR-gebied samenbrengt. Denk dan aan systemen voor digitaal samenwerken en salarisadministratie, maar ook aan apps voor urenregistratie, onboarding en assessments. In hun HRTech Arena staan meer dan 360 aanbieders van systemen op HR-gebied overzichtelijk bij elkaar, onderverdeeld per expertise. Al deze aanbieders richten zich op eindgebruikers van HR-toepassingen.

Planbizz Arena

We beginnen het online gesprek met de introductie van onze eigen Planbizz Arena die wij in samenwerking met #HRTech Review hebben ontwikkeld. Een uitstekende tool om het grote aanbod van Workforce Planning software te visualiseren. In de Planbizz Arena staan 75 aanbieders van Workforce Planning software overzichtelijk bij elkaar, onderverdeeld per branche. De Planbizz Arena helpt organisaties bij hun zoektocht naar de beste Workforce Planning software. Zie hieronder de eerste versie en is gratis met bonus te downloaden via de volgende link.

Trends 1: Alles-in-één

Bij Planbizz zien we dat bij veel van onze opdrachtgevers de afdelingen Communicatie en HR steeds dichter naar elkaar groeien. De vraag naar intranet-achtige systemen wordt daarmee steeds groter. Eén systeem waar alle afdelingen in vertegenwoordigd zijn.

Het aanbod van digitale tools neemt toe. Elke organisatieafdeling heeft eigen vraagstukken en voor elk vraagstukken is er een aanbieder met een digitale tool. De werknemer werkt uiteindelijk in verschillende systemen en heeft overal een ander account. De gegevens worden apart opgeslagen en zijn niet met elkaar verbonden. Een gemiste kans als het aankomt op bijvoorbeeld personeelsdossiers, maar ook op het gehele functioneren van het bedrijf.  Een EEL (Employee Experience Layer) kan dit probleem in gevallen wel ondervangen. Die fungeert als een soort chatbot tussen alle aangewezen apps en verbindt zo alle gegevens uit de verschillende systemen Toch blijft het als geheel kwetsbaar, omdat bijvoorbeeld beheer en onderhoud niet centraal belegd zijn en een vloeiende samenwerking niet gegarandeerd is.

Er zijn nog weinig spelers op de markt die een compleet pakket kunnen bieden. Sommige grote ontwikkelaars als SAP en Kronos kunnen vaak wel verschillende functionaliteiten in één pakket aanbieden, maar kunnen daarin niet altijd maatwerk bieden, specifiek voor de Nederlandse markt. Tenzij een flink bedrag wordt neergeteld, zit de opdrachtgever dan met een nét niet optimale oplossing.

Dit biedt grote kansen voor de kleinere Nederlandse spelers op de markt; hen ligt geen strobreed in de weg om dit gat te vullen en om samenwerkingen aan te gaan met andere specialistische aanbieders om zo tot een mooi aanbod te komen.

Trend 2: Talent Marketplace

In Talent Management zien we de trend verschuiven naar skills management; veel tools bieden mogelijkheden om competenties, certificering en assessments vast te leggen en zo een uitgebreid profiel van de medewerker samen te stellen. Alle medewerkers vormen samen een Talent Marketplace die managers de mogelijkheid biedt om per dag of werkshift, een team samen te stellen waarbij de talenten naadloos op elkaar aansluiten.

In de praktijk, op de werkvloer, wordt het echter nog niet overal ingezet. Vaak vraagt het om een andere kijk van leidinggevenden of spelen persoonlijke belangen op. De werkcultuur is er nog niet altijd op ingericht. Op plaatsen met minder traditionele werkculturen, zoals in ziekenhuizen en laboratoria zien we dat de tools wel naar het werkveld vertaald worden.

Er is een mooie case bekend in België bij omroep VRT, waar planning en roostering alleen nog maar gebeurt op basis van skills en kwalificaties. Zowel de organisatie als de medewerkers zijn zeer tevreden met deze manier van werken. Alle facetten die komen kijken bij een goede productie zijn optimaal op elkaar afgestemd. Medewerkers kunnen in één oogopslag zien welke collega’s bij de productie betrokken zijn en zo met elkaar in contact komen.

Een mooie trend die veel mogelijkheden biedt, maar die vraagt om verandering van werkcultuur. Daar liggen voor ontwikkelaars goede kansen.

Trend 3: Total Talent Workforce

Zo is het een kleine stap naar een andere ontwikkeling: planning op basis van Total Talent Workforce. Worden ook externe medewerkers, zoals uitzendkrachten, al meegenomen in de tools? De wil is er bij organisaties zeker, maar ze stuiten vaak op onwil bij de uitzendbureaus. Die werken met eigen systemen en staan niet te springen om zich aan te sluiten bij de verschillende systemen van hun klanten. Voor de uitzendkracht betekent dit vaak een dubbele urenregistratie en gegevens die bij meerdere partijen verwerkt worden.

Technisch gezien zijn de systemen vaak eenvoudig met elkaar te verbinden worden. Ook zijn er gemakkelijk exports te maken van data. Het probleem ligt hier bij de uiteenlopende belangen van de verschillende partijen.

De toekomst volgens Mark van Assema

Tot slot hebben we Mark gevraagd welke ontwikkelingen en trends hij ziet in de wereld van HR-technologie. Zijn korte antwoord: AI, Artifical Intelligence en Skills Based, zelfdenkende systemen die een talentprofiel met skills aanmaken op basis van bijvoorbeeld assessments, inzet, werktijden, certificeringen/bijscholing en functieverloop. Als alle functionaliteiten aan elkaar gekoppeld zijn, kan een zeer gedetailleerd profiel opgesteld worden dat gebruikt kan worden bij interne mobiliteit en een functiewissel kan vergemakkelijken.

De techniek gaat hierin harder dan de praktijk. Veel vraagstukken zijn al goed digitaal op te lossen en klaar voor integratie in het werkveld, maar in de praktijk spelen nog traditionele werkculturen met bijvoorbeeld vaste, cyclische roosters. AI is dan nog een stap te ver. De winst is te halen bij begeleiding in dit groeiproces naar nieuwe digitale samenwerking en vertrouwen in de juiste software.

Met Planbizz naar de toekomst

Planbizz heeft zin in de toekomst. Ontwikkelingen in de markt HR-tech houden ons scherp, maar we houden altijd ons doel voor ogen: ambities van organisaties waarmaken met de juiste Workforce Planning software. Wij helpen hen bij een onafhankelijke selectie en implementatie van Workforce Planning software. Hiermee voorkom zij een foute keuze en besparen daarmee een verloren investering van tijd en geld.

Ben je op zoek naar de beste Workforce Planning software voor jouw organisatie? Download dan gratis onze nieuwe Planbizz Arena en ontvang als bonus een checklist met de meest voorkomende fouten tijdens de zoektocht. Hiermee heb jij alle aanbieders op een rijtje en bespaar je tijd bij de selectie van de juiste Workforce Planning software.  

Over de auteur

Rocco Agterberg

Rocco is oprichter en objectieve expert bij Planbizz. Ruim 15 jaar helpt hij toonaangevende organisaties om het maximale uit workforce planning software te halen. Naast zijn passie voor het ondernemerschap, heeft hij een grote liefde voor praktische filosofie.

Gerelateerde artikelen

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

Hoe beheer je gebruikersautorisaties in planning software?

In veel branches die planning software gebruiken, wordt gewerkt met data over de organisatie en haar medewerkers. Denk hierbij alleen al aan de gezondheidszorg en overheid. Ongeautoriseerde toegang tot deze gegevens kan leiden tot mutatie van belangrijke bedrijfsdata of problemen met het functioneren van de software. In dit artikel bespreken we wat een goed beheer van gebruikersautorisaties in planning software zo belangrijk maakt en waarom veel organisaties op dit gebied steken laten vallen.
Lees meer
Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Zo verbeter je kennis van planning software bij gebruikers

Veel organisaties hebben moeite om het maximale uit planning software te halen. Vaak ligt onvoldoende kennis bij roosteraars en andere relevante gebruikers hieraan ten grondslag. Zonder de juiste kennis van een planningspakket verlopen organisatieprocessen ten aanzien van roostering en planning stroever, met als gevolg een lagere productiviteit en medewerkerstevredenheid. Hieronder leggen we uit hoe het goed inrichten van functioneel beheer dit probleem oplost door kennisverbetering bij planners en roosteraars te bevorderen.
Lees meer
Jetty Huberts

Expert Aan Het Woord Jetty Huberts

Planbizz helpt organisaties in de gezondheidszorg en publieke sector bij de selectie, inkoop, implementatie en het functioneel applicatiebeheer van planning- en roostersoftware. Maar wie zijn de mensen achter Planbizz? Hoe zijn ze hier terecht gekomen? En hoe bevalt het werken bij Planbizz? In de reeks Expert aan het woord ontmoet je onze planning experts. Met in deze editie: Jetty Huberts.
Lees meer